8.8 C
Ljubljana
petek, 23 februarja, 2024

Poslanka mag. Karmen Furman sprašuje vlado: Na katerih lokacijah so predvidene nastanitvene kapacitete za nezakonite migrante?

Piše: C. R. 

Poslanka mag. Karmen Furman je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z vzpostavljanjem nastanitvenih kapacitet za nastanitev nezakonitih migrantov. 

Septembra 2023 je Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov objavil informativno javno zbiranje ponudb za nastanitvene kapacitete v javni ali zasebni lasti za nastanitev migrantov. V zadnjem mesecu je možno zaslediti informacije, objavljene na omrežju X, da naj bi bile dogovorjene lokacije za namestitev nezakonitih migrantov v Trbovljah, Slovenskih Konjicah, Mislinji, Žalcu in Kranju.

Iz zadnjega objavljenega poročila na spletni strani Policije izhaja, da je bilo v obdobju od 1. januarja 2023 do 31. decembra 2023 obravnavanih 58.193 nezakonitih prehodov državne meje. V lanskem enakem obdobju je bilo obravnavanih 31.605 nezakonitih prehodov. Najpogosteje so bili obravnavani državljani Afganistana, Maroka in Pakistana. Do konca novembra so na območju PU Novo mesto obravnavali 78,5 % vseh nezakonitih prehodov meje. PU Koper je obravnavala 14,5 % nezakonitih prehodov meje. Izraženih je bilo 58.757 namer podaje prošenj za mednarodno zaščito, v letu 2022 jih je bilo evidentiranih 31.456.

Zaradi nezakonitih migracij se je povečalo varnostno tveganje, na kar opozarja tudi policija v svojih poročilih, in sicer na »povečano varnostno tveganje zaradi zgostitve prosilcev za mednarodno zaščito na nekaterih javnih mestih.«

20. september 2023 je Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov objavil informativno javno zbiranje ponudb za nastanitvene kapacitete v javni ali zasebni lasti za nastanitev migrantov.

“V zadnjem mesecu sem zasledila informacijo, objavljeno na omrežju X, da naj bi bile dogovorjene lokacije za namestitev nezakonitih migrantov v Trbovljah, Slovenskih Konjicah, Mislinji, Žalcu in Kranju. Gre za vprašanja, ki sem jih postavila tudi ministru za notranje zadeve na 16. redni seji Državnega zbora dne 29. januarja 2024. Konkretnih odgovorov na seji od ministra nisem dobila,” je zapisala poslanka Karmen Furman.

Glede na navedeno Vlado Republike Slovenije sprašuje:

1.     Kako daleč je postopek na podlagi objave informativnega javnega zbiranja ponudb za nastanitvene kapacitete v javni ali zasebni lasti za nastanitev nezakonitih migrantov?

2.     Koliko prijaviteljev je bilo na omenjeno objavo informativnega javnega zbiranja ponudb za namestitvene kapacitete za nezakonite  migrante in iz katerih občin?

3.     Koliko pogodb oziroma pisem o nameri je bilo podpisanih na podlagi omenjene objave informativnega javnega zbiranja ponudb za nastanitvene kapacitete v javni ali zasebni lasti za nastanitev nezakonitih migrantov?

4.     Na katerih lokacijah so predvidene te nastanitvene kapacitete?

5.     Ali so bile o teh postopkih seznanjene lokalne skupnosti, kjer so predvidene te nastanitvene kapacitete? Ali te z omenjenimi namestitvami soglašajo?

6.     Kaj bo takšna namestitev nezakonitih migrantov pomenila za varnost ljudi in premoženja?

Vir: SDS.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine