17.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 59 nujnih primeri; spet prijeli več nezakonitih migrantov

Policisti  Policijske  uprave  Novo  mesto  so  intervenirali  v  59 nujnih primerih  in  na  številko  113 prejeli 222 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo  z  lažjimi telesnimi poškodbami in tri prometne nesreče, v katerih je  nastala  premoženjska škoda. Zasegli so vozila dvema kršiteljema cestno prometnih   predpisov,   ki  nista  imela  veljavnih  vozniških  dovoljenj.

Posredovali  so  zaradi osmih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in  v  zasebnih  prostorih.  S  področja  kriminalitete so obravnavali sume kaznivih  dejanj lahke telesne poškodbe, groženj, poškodovanja tuje stvari, vloma  in  tatvin.  Posredovali  so zaradi iskanja pogrešane osebe, požara, sprožitve  signalno  varnostne  naprave,  najdbe  neeksplodiranega ubojnega sredstva in nezakonitih prehodov državne meje.

Kršiteljica pod vplivom alkohola

Okoli  14.  ure  smo  na  številko  113 prejeli več klicev o nevarni vožnji voznika  osebnega  avtomobila  Audi  A4, ki naj bi iz smeri Črmošnjic vozil proti  Kočevskim Poljanam, vijugal po vozišču in ogrožal druge udeležence v prometu.  Na  kraj so bili takoj napoteni policisti, ki so vozilo izsledili in ustavili. Med postopkom je bilo ugotovljeno, da gre za 61-letno voznico, ki  je  imela v litru izdihanega zraka 1,01 miligramov alkohola. Odvzeli so ji  vozniško  dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvah cestno prometnih predpisov z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Povzročitelj nesreče pod vplivom alkohola

Policisti  PP Šentjernej so bili okoli 17. ure obveščeni o prometni nesreči na  cesti  v Gorenji Gomili. Opravili so ogled in ugotovili, da je 31-letni voznik  osebnega  avtomobila  zaradi vožnje na prekratki varnostni razdalji trčil  v avtomobil, ki ga je vozila 61-letna voznica. V nesreči so se lažje poškodovali  voznica  in  dva  otroka, ki sta bila potnika v njenem vozilu. Oskrbeli  so  jih  reševalci  in  odpeljali  v  bolnišnico. Policisti so še ugotovili,  da  je povzročitelj nesreče vozil pod vplivom alkohola, v litru izdihanega  zraka  je  imel 0,39 miligramov alkohola. Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov so mu izdali plačilni nalog.

Brez vozniškega dovoljenja in pod vplivom alkohola

Policisti  Postaje  prometne  policije Novo mesto so med kontrolo prometa v Šmihelu  ustavili voznika osebnega avtomobila Renault twingo. Med postopkom je   bilo  ugotovljeno,  da  25-letni  voznik  nima  veljavnega  vozniškega dovoljenja,  v  litru izdihanega zraka pa je imel 0,43 miligramov alkohola. Avtomobil  so  mu  zasegli  in  o  kršitvah  cestno  prometnih  predpisov z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Preverjali psihofizično stanje voznikov motornih vozil

Policija: Na  območju  Policijske  uprave  Novo  mesto  smo 20. 6. med 18. in 06. uro poostreno preverjali psihofizično stanje voznikov. Preizkus alkoholiziranosti  smo  odredili  471  voznikom.  Štirje vozniki so imeli v litru  izdihanega zraka več kot 0,52 miligramov alkohola, 13 voznikov pa je prav tako vozilo pod vplivom alkohola, alkotest je pokazal vrednosti, nekaj manjše kot 0,52 miligramov alkohola. Dva voznika, za katera je obstajal sum vožnje  pod  vplivom  alkohola sta opravljanje preizkusa odklonila, trem pa smo  odredili strokovni pregled zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog. 14 voznikov smo zaradi kršitve izločili iz prometa in jim prepovedali nadaljnjo  vožnjo,  dvema  pa  zaradi  vožnje  pod vplivom alkohola odvzeli prostost in ju pridržali.

Policisti  vse  udeležence  v  cestnem  prometu  pozivamo  k previdnosti in strpnosti. Tistim, ki gredo na daljšo pot svetujemo, da se na pot odpravijo spočiti in v hladnejših delih dneva. Ob prvih znakih utrujenosti naj vozilo na  primernem  mestu  ustavijo in si odpočijejo. Opozorilo k previdnosti in strpnosti  namenjamo  tudi  tistim,  ki  bodo  z avtomobilom premagovali le krajše  razdalje  v  domačem okolju. Po ugotovitvah policistov so vozniki v domačem  okolju pogosto manj previdni, manj so pozorni na ostale udeležence v prometu in morebitne spremembe prometne signalizacije. Na cestah je v tem obdobju   veliko   pešcev,   kolesarjev   in  motoristov,  ki  spadajo  med najranljivejše  udeležence  v  prometu.  Vozniki  avtomobilov  pri vožnji v domačem  okolju nemalokrat ne uporabljajo smernikov in ob zavijanju levo je to lahko usodno za motorista ali kolesarja, ki pripelje iz nasprotne smeri. Prav  tako  je  znano,  da  telefoniranje  med  vožnjo  bistveno  zmanjša koncentracijo  voznikov.  Vozniki  naj prilagodijo hitrost vožnje veljavnim omejitvam, razmeram na cesti in vozniškim izkušnjam. Za volan naj sedejo le trezni, tudi če imajo namen prevoziti le nekaj kilometrov.

Vročina  in povečana toplotna obremenitev vpliva tudi na voznike enoslednih vozil. Kolesarjem in motoristom prav tako svetujemo, da se izogibajo vožnji ob  najbolj  vročih  delih dneva. Poskrbijo naj za svojo vidnost in skušajo predvideti  ravnanja  ostalih  udeležencev  v  prometu  – predvsem voznikov motornih vozil.

Prijeli sprovajalca in nezakonite migrante

Policisti  PP  Črnomelj  so med opravljanjem nalog varovanja državne meje v Vinici  ustavili  osebni  avtomobil  italijanskih  registrskih  oznak.  Med postopkom  je  bilo ugotovljeno, da 29-letni državljan Italije v avtomobilu prevaža  dva  državljana  Pakistana,  ki  sta nezakonito prestopila državno mejo. Okoliščine policisti še preiskujejo.

Poskus izmika mejni kontroli

Policisti  PMP  Dobova so v noči na 24. 6. med kontrolo tovornega vlaka, ki je  pripeljal iz Srbije in je prevažal koruzo, v enem izmed vagonov odkrili državljana  Maroka, ki se je poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti  v  Slovenijo.  Tujca  so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Tanče Gore,  Preloke,  Bojancev  in  Zaloke izsledili in prijeli 12 tujcev, ki so nezakonito  prestopili državno mejo. Policijski postopki šestimi državljani Maroka in šestimi državljani Toga še niso zaključeni.

Vir: Policijska uprava Novo mesto

Zadnje novice

Sorodne vsebine