-0.7 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Policijski upravi Ljubljana in Novo mesto priznali: večje število odkritih migrantov je posledica poostrenega nadzora

“V noči z 18. na 19. avgust 2020 smo zaradi povečanih migracij na območju policijskih uprav Ljubljana in Novo mesto izvedli poostren nadzor, v katerem smo obravnavali 257 oseb, ki so nedovoljeno prestopile mejo,” so sporočili s policije in potrdili, da sta PU Ljubljana in PU Novo mesto poostreno izvajali nadzor nad morebitnimi tokovi ilegalnih migrantov skozi državo.

Poostren nadzor je potekal od 18. avgusta od 19. ure do 19. avgusta do 10. ure. V njem so poleg policistov obeh policijskih uprav dodatno sodelovali še policisti posebne policijske enote, vodniki službenih psov, debriferji Specializirane enote za nadzor državne meje, policisti Specializirane enote za nadzor prometa ter operaterji z droni iz Policijske uprave Ljubljana.

Namen poostrenega nadzora je bil preprečevanje in odkrivanje nezakonitih prehodov meje na najbolj obremenjenih območjih. Policijske uprave Ljubljana, Novo mesto in Koper ostajajo najbolj obremenjene z nezakonitimi prehodi državne meje, so še sporočili.

V obdobju od 1. januarja do 18. avgusta 2020 je bilo obravnavanih 8.762 ilegalnih prehodov državne meje. V enakem lanskem obdobju so obravnavali 8.802 ilegalnih prehodov, kar pomeni, da je število približno isto.

Kljub temu pa se postavlja vprašanje, koliko ilegalnih migrantov se dejansko izogne nadzoru. Namreč, s strani policijskih uprav drugod po Sloveniji navadno ni podatkov o odkritih ilegalnih migrantih, prav tako tudi ne o tem, ali Avstrija vrača tam odkrite migrante v Slovenijo. Za zdaj je znano le, da Italija v Slovenijo vrne migrante, prijete na območju Trsta.

Zadnje novice

Sorodne vsebine