18 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Policijska uprava Koper prikriva podatke o migrantih! Skupno prijeli 791 migrantov, večina zaprosila za azil!

Medtem ko nas Policijska uprava Novo mesto dnevno obvešča o številu ilegalnih migrantov, ki nezakonito prestopijo slovensko-hrvaško mejo, pa je PU Koper v svojih poročilih začela izpuščati dnevne podatke o mejnih zadevah in tujcih. Njihovo število do včerajšnjega dne smo prejeli šele na našo izrecno zahtevo. Sprašujemo se, zakaj prikrivajo te podatke ter komu s tem ščitijo hrbet? Je njihovo prikrivanje v interesu slovenskih prorežimskim medijev in levice?

Piarovka PU Koper Anita Leskovec je v svojih policijskih obvestilih, ki jih dnevno pošilja medijem, začela izpuščati podatek o mejnih zadevah in tujcih, torej koliko ilegalnih migrantov, ki nezakonito prestopijo državno mejo, dnevno ujamejo. Zanimivo je, da se je to zgodilo ravno v času, ko se je začel napet boj za poslanske stolčke, pa tudi, ko smo začeli javnost seznanjati z dejstvom, da so največ ilegalnih migrantov prijeli ravno na območju njihove policijske uprave.

Dejstvo: z migranti pridejo kriminal in bolezni
A lepo po vrsti. Nobena skrivnost ni, kakšno je stališče trenutnih vladnih strank do migrantskega vprašanja. Široko odprte meje za migrante, podeljevanje azilov in drugih ugodnosti, od finančnih do zagotovljene strehe nad glavo. Ob tem pa je jasno tudi stališče Slovencev, ki si v večini ne želijo migrantov v svoji državi, saj je znano, da prinesejo s seboj kazniva dejanja, posledica katerih je manjša varnost državljanov. Prav tako mnoge skrbi dejstvo, da migranti s seboj prinašajo številne nalezljive bolezni, kot so ošpice, garje in celo hepatitis. Mimogrede, za hepatitisom A je leta 2016 zbolel tudi minister za kmetijstvo, sicer predsednik SD, Dejan Židan, takrat pa so ga sprejeli tudi v UKC Maribor, so razkrivali mediji. Mar PU Koper ščiti hrbet slovenski levici, ki je nasploh naklonjena ilegalnim migrantom, na način, da ne poroča o prijetih tujcih, ki so nezakonito prišli v našo državo? Je morda to v interesu slovenskih prorežimskih medijev, ki že skoraj pregovorno pozabijo omeniti informacije v zvezi z ilegalnimi migranti? Kakorkoli že, PU Koper nas res ne seznanja več o prijetih ilegalnih migrantih, a to ne pomeni, da se s tem problemom ne sooča.

Letos na področju PU Koper prijeli kar 791 migrantov!
Ne spreglejmo pa niti dejstva, da je policijska uprava, katere direktor je Danimir Rebec, prenehala s pošiljanjem teh podatkov, ko se je izkazalo, da se je migrantski val z območja Bele krajine dejansko preselil na območje slovenske Istre. Zakaj so naenkrat nehali poročati o številu prijetih ilegalnih migrantov, smo povprašali tudi na omenjeni policijski upravi, kjer pa nam je Leskovčeva odgovorila, da “o ilegalnih migracijah obveščamo medije, ko je kaj posebno izstopajočega, predvsem dajemo poudarek obveščanju o prijetih vodičih, ki so tudi kazensko ovadeni”. Ob tem je razkrila, da so na območju PU Koper v prvih štirih mesecih letošnjega leta obravnavali 526 oseb, ki so nedovoljeno prestopile kopensko državno mejo z Republiko Hrvaško. Lani v enakem obdobju so jih obravnavali “le” 162, kar pomeni, da je letos porast ilegalnih migrantov kar 325-odstoten. “Do vključno 22. maja pa so policisti obravnavali dodatnih 265 nedovoljenih prehodov državne meje,” je še razkrila šokanten podatek za obdobje od 1. maja 2018 do 22. maja 2018 ter dodala, da večina ilegalnih migrantov na območju njihove PU zaprosi za mednarodno zaščito, nato so odpeljani v azilni dom. “Največkrat osebe za ilegalne prehode državne meje izberejo območje PP Ilirska Bistrica. Mejo prehajajo predvsem v bližini mejnih prehodov Jelšane in Starod ter po železniški progi Šapjane-Ilirska Bistrica. Na območju PP Piran pa sta to območji v bližini mejnih prehodov Sečovlje in Dragonja, na območju PP Koper pa Podgorje, Tuniši in Hrvoji.”

8 jih je končalo v priporu

Policisti policijskih postaj in koprski kriminalisti so letos obravnavali tudi 23 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje. S PU Koper so nam razkrili, da so v nekaj primerih kazniva dejanja storilci izvrševali samostojno, v večini kaznivih dejanj pa so v ozadju kriminalne združbe, ki organizirajo prehode migrantov po celi poti, od Turčije preko Srbije oz. BiH in preko Hrvaške. “Zoper 8 prijetih osumljencev je preiskovalni sodnik OS Koper odredil pripor,” je še zapisala Anita Leskovec v odgovoru na naše novinarsko vprašanje in dodala, da je bil lani pripor odrejen za 23 oseb, ki so bile kazensko ovadene zaradi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje. Sedaj nas bodo redno obveščali o številu ilegalnih migrantov, ki derejo v Slovenijo …

J. G./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine