0.5 C
Ljubljana
petek, 27 januarja, 2023

Petina ukrajinskih beguncev v Nemčiji našlo zaposlitev

Piše: C. R.

Petina ukrajinskih beguncev, ki so po začetku vojne prebegnili v Nemčijo, je tam našla zaposlitev, kažejo rezultati raziskave mreže EconPol, ki jo je izvedel münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Ta je v raziskavo vključil 1461 beguncev. Izmed zaposlenih jih več kot polovica opravlja dela pod svojimi formalnimi kvalifikacijami.

“Pripravljenost ukrajinskih beguncev za delo je zelo visoka. Le redki niso zainteresirani za iskanje zaposlitve,” je rezultate raziskave komentirala raziskovalka inštituta Ifo Tetjana Pančenko.

Nova raziskava potrjuje ugotovitve junijske raziskave inštituta, po izsledkih katere je večina Ukrajincev v Nemčiji delovno sposobnih, imajo dobro formalno izobrazbo in so bili zaposleni že v domovini. Večina vprašanih želi v Nemčiji ostati še dve leti, dobra tretjina pa se jih namerava vrniti v Ukrajino.

Pri inštitutu so ob tem opozorili, da oba vzorca, tako junijske kot tokratne raziskave, nista statistično reprezentativna, saj so udeležence pridobili po naključnem vzorcu ter z vzorčenjem po metodi snežne kepe.

V prvi polovici letošnjega leta je sicer Nemčija po podatkih statističnega urada sprejela okoli 750.000 ukrajinskih beguncev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine