25 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Panika na meji: med migranti, ki želijo v Slovenijo, izbruhnila obsežna epidemija garij!

Po podatkih portala 24sata.hr je na območju, kjer poteka meja med Hrvaško ter Bosno in Hercegovino, zagotovo okoli dva tisoč migrantov, zabeleženih pa je okoli 80 primerov nalezljivih in lahko prenosljivih bolezni. Poleg srbečice (garij) so se pojavile tudi uši.

 

Minister za zdravje v Unsko-sanskem kantonu v BiH Hazim Kapić je sporočil, da bo najverjetneje proglašena epidemija srbečice. Dosedaj je bilo med migranti zabeleženih 80 primerov te bolezni, poleg tega so se pojavile uši med tistimi, ki čakajo na priložnost, da odidejo na Hrvaško in naprej v Slovenijo.

Iz sporočila Zavoda za javno zdravstvo in zdravstvenih ustanov v Veliki Kladuši, Bihaću in Cazinu kot tudi iz kantonske bolnišnice je mogoče razbrati veliko zaskrbljenost , vezano na higijensko-epidemološko ter zdravstveno zaščito. Poseben problem so nehigijenske nastanitve, pitna voda in tudi že omenjene nalezljive bolezni. Priliv novih migrantov so zaznali na področju Cazina in Bužima, vzdolž mejnega območja, kjer poteka meja s Hrvaško, je pojasnil Kapić na seji vlade in potrdil, da bo razglašeno stanje epidemije.

Na migrantsko krizo se je odzval tudi minister za notranje zadeve v kantonu Anel Ramić, ki ocenjuje, da se v kantonu nahaja okoli 1600 migrantov, največ iz Afganistana, Pakistana, Palestine, Iraka in Sirije, največ jih je na področju Velike Kladuše in Bihaća, njihov povečan priliv v zadnjem času pa je zaznan tudi v Cazinu in Bužimu.

Policija je v zadnjih dneh zabeležila 13 primerov kaznivih dejanj, v katera so vpleteni migranti, v glavnem pa gre za tatvine. V 18 primerih pa gre za nepooblaščene vstope v privane objekte.

O tem, kaj so garje, si lahko preberete tukaj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine