14.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 marca, 2023

Osem članic EU za odločnejše ukrepe za varovanje zunanjih meja, tudi pri vračanju ilegalnih migrantov

Piše: STA, C. R.

Osem držav članic EU na čelu z Avstrijo pred izrednim vrhom EU ta konec tedna poziva k odločnejšim ukrepom za zaščito zunanjih meja unije, hitrejšemu vračanju migrantov in sklenitvi novih sporazumov o repatriaciji s tretjimi državami. Migracije bodo sicer ena od osrednjih tem zasedanja voditeljev EU ta četrtek in petek v Bruslju.

“Po našem mnenju sedanji azilni sistem ne deluje in koristi predvsem ciničnim trgovcem z ljudmi, ki izkoriščajo nesrečo žensk, moških in otrok,” piše v pismu, pod katerega so se podpisali avstrijski kancler Karl Nehammer, premierji Danske, Estonije, Grčije, Latvije, Malte in Slovaške ter litovski predsednik, njegovo vsebino pa danes povzema več tujih medijev.

V pismu, ki so ga naslovili na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, so med drugim opozorili, da nekatere države članice beležijo enako ali več novih prihodov in prošenj za azil kot med migracijsko krizo v letih 2015 in 2016.

“Nacionalne in lokalne oblasti se s težavo spopadajo s pritokom” migrantov, so zapisali voditelji. Položaj je po njihovem prepričanju zelo zaskrbljujoč in nujno terja politično pozornost ter konkretne ukrepe, tudi zato, da bi države lahko dale prednost tistim, ki potrebujejo mednarodno zaščito, vključno z begunci iz Ukrajine.

Evropsko komisijo zato pozivajo, naj predstavi celovit pristop za vse pomembne migracijske poti. Vseboval naj bi “nadaljnjo krepitev varovanja zunanjih meja”, vključno z vzpostavitvijo infrastrukture in nadzora zračnega prostora na območju morskih meja.

Zavzemajo se tudi za to, da Evropska agencija za mejno in obalno stražo (Frontex) v celoti prevzame osrednjo vlogo pri upravljanju evropskih meja, tudi na področju vračanja migrantov in z ukrepi v tretjih državah z namenom preprečevanja in odkrivanja nedovoljenih prehodov meja. Pozivajo tudi k dodatni finančni podpori v okviru večletnega finančnega okvira EU za operativne in tehnične ukrepe za učinkovit nadzor meje.

Zunanji vidik upravljanja migracij kot tudi varovanje zunanjih meja in vračanje migrantov bodo sicer glavne točke v okviru razprave o migracijah, ki jo bodo opravili voditelji sedemindvajseterice na zasedanju v Bruslju.

Predsednica Evropske komisije von der Leyen je sicer pred vrhom voditeljem poslala pismo, v katerem je predstavila vrsto ukrepov, namenjenih okrepljeni zaščiti zunanjih meja, hitrejšim azilnim postopkom in sodelovanju s tretjimi državami.

V zadnjem času se med članicami znova krepijo pozivi k financiranju ograj na zunanjih mejah EU, čemur pa pri Evropski komisiji niso naklonjeni. Postavljanju ograj in zidov nasprotuje tudi Slovenija, pri čemer pa meni, da je potrebno okrepiti zunanje meje EU, je v ponedeljek v Bruslju dejal državni sekretar na slovenskem zunanjem ministrstvu Marko Štucin.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine