11.6 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Opazovanje nevarnega islamista stane nemške davkoplačevalce milijone 

Prebivalci manjšega mesta v vzhodni Nemčiji, Bitterfeld, so skoraj vsak dan priča bizarnemu prizoru – 4 policisti oblečeni v civilna oblačila in v 2 avtomobilih sledijo 19-letnemu Sirijcu Aymanu N. v lokalno trgovino. 

 

Sirijec je pod strogim nadzorom in v hišnem priporu že od leta 2017 za kar se zapravljajo milijoni evrov davkoplačevalskega denarja. Časopis Volksstimme je zračunal da je bilo za njegovo varstvo porabljenih že 5 milijonov evrov samo za plače policistov ki ga spremljajo 24 ur vsak dan. Izračun ne vključuje stroškov vozil ali drugih stroškov njegovega 24-urnega varstva, ki ga je deležen Ayman N. kot nevarni Islamist v procesu sojenja in čakanja na nadaljevanje sodnega procesa pred drugostopenjskim sodiščem v Berlinu.

Leta 2017 je Regijsko sodišče v Hallu začelo proces proti obtoženemu zaradi poskusa storitve kriminalnega dejanja, ki ogroža državo. Mlad Sirijec je v Nemčijo prišel v prvem migrantskem valu kot mladoletni begunec brez spremstva in se prek spleta povezal z drugimi simpatizerji Islamske države in je na sodišču zaradi navodil za izdelanje puške AK 47 in postavljanja vprašanj v spletnih klepetalnicah glede nabave orožja in izdelave eksplozivnega pasu. Islamist je tudi priznal tajnemu obveščevalcu pod krinko, da načrtuje »nekaj velikega« in govoril o napadu na Berlin.

Že od leta 2017 se sodni proces proti Aymanu N. vleče in prestavlja iz sodišča na sodišče z razlogom, da so potrebne nadaljnje preiskave zaradi pojavitve novih obtožb glede članstva v tuji teroristični organizaciji. Nemško ministrstvo za notranje zadeve primera ne želi komentirati, policijski sindikati so na nogah zaradi nadaljevanja opazovanja, ki je na mestu zaradi preprečevanja nevarnosti, jasno pa je, da ga ne bodo mogli opazovati za vedno.

  

Zadnje novice

Sorodne vsebine