6.4 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

Oglejte si seznam občin, v katerih so za migranti v vsega pol leta pospravili kar 21,5 tone odpadkov!

Vlada je sredi maja 2019 odločila, da bo za odstranitev odpadkov, ki so posledica nelegalnih prehodov meje, občinam v breme državnega proračuna (vseh nas) povrnila stroške odstranitve le teh. Zdaj smo preverili, kako so občine ukrepale v zadnjega pol leta. In ugotovili, da je zahtevke za povračilo škode (odvoza odpadkov) vladnemu uradu poslalo le pet občin iz našega območja (jugovzhodne Slovenije), vsaj 5 obmejnih in ostale od 21 pa tega niso storile.

 

Ne samo to, podatki kažejo, da so nekatere občine pri zaračunavanju pospravljanja prav milostne do vladnega urada oziroma predsednika vlade. Zneski za kilogram pospravljenih odpadkov se namreč zelo razlikujejo (od 0,57 do 3,03 evra za kilogram).

Direktorica mag. Katarina Štrukelj je za naš portal pojasnila, da bo urad do 31. decembra 2019 povrnil stroške za odstranitev odpadkov 13 občinam, ki so podale 20 zahtevkov. Skupna vrednost povračil je 31.846,05 evra, gre za 21.540 kg odpadkov.

Po občinah v naši regiji je bilo stanje naslednje:

Največ zahtevkov je posredovala občina Ilirska Bistrica, za 10.250 kg v vrednosti 17.602 evra ali 1,72 evra/kilogram. Nadalje je razvidno, da so bile nekatere občine prav milostne pri zahtevkih, kar kaže podatek o cenah za kilogram pospravljenih odpadkov. Pri tem ne moremo ravno reči, da so ponekod tako milostni tudi do svojih občanov.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Ste jo videli?

Sorodne vsebine