24.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Odgovornost za napad v Liegeu prevzela Islamska država

Odgovornost za torkov napad v belgijskem mestu Liege, v katerem so bili ubiti policistki in študent, je prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država (IS), poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Avtor napada v Liegeu je vojak IS,” so džihadisti včeraj sporočili prek svoje propagandne agencije Amak.

 

Dodali so, da se je napadalec tako odzval na pozive IS k napadom na države mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA, ki se predvsem v Siriji borijo proti džihadistom.

Belgijsko tožilstvo je pred tem danes sporočilo, da je šlo za teroristični napad. Sumijo, da je 31-letni Benjamin Herman na predvečer napada ubil še enega človeka.

Napadalec je deloval na način, ki ga prikazujejo video posnetki džihadistične skupine Islamska država (IS). Z nožem je najprej napadel dve policistki, ju večkrat zabodel in jima nato odvzel orožje. Zajel je tudi talko, kasneje pa je bil v strelskem obračunu s policijo ubit. Pri tem je bil ubit še mimoidoči študent, še štirje policisti pa so bili ranjeni.

Napadalec, ki so ga dan pred napadom izpustili iz zapora, naj bi bil glede na podatke varnostnih služb in policije v Liegeu tudi “v stiku z drugimi radikaliziranimi osebami”. V stik z njimi je prišel leta 2016 in v začetku 2017. Zdaj pa preiskujejo predvsem, ali je deloval sam ali je imel pomočnike ter zakaj se je po več letih manjših kaznivih dejanj spremenil v terorista.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine