11.6 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Od 2577 prosilcev jih je “izginilo” kar 2146! Bo državni zbor ustavil to norost?

Do konca avgusta letos je za azil po podatkih notranjega ministrstva zaprosilo 2577 migrantov, kar je 479 več kot lani v istem času, ko je bilo prošenj 2098. Azil pa je država do konca avgusta letos priznala le 49 prosilcem. Od skupnega števila v tem času rešenih primerov je to vsega dva odstotka.

 

Nizek delež kaže, da je sistem vladi povsem iztiril in služi skoraj izključno možnosti Alžircev, Maročanov in Pakistancev, da se pretihotapijo na Zahod, kar spodbuja, da jih preko Balkana prihaja vse več in več.

Koliko pravic migrantom?
Da je hudo, kaže tudi, ker je državni sekretar notranjega ministrstva Sandi Čurin prejšnji teden poslancem v odboru za notranjo politiko povedal, da preučujejo možnost, da bi parlament zaprosili za uveljavitev člena zakona o tujcih, ki omogoča takojšnje vračanje praktično vseh migrantov. Ob tem členu sta se v prejšnjem mandatu ostro sprla takrat premier Miro Cerar in šef DZ Milan Brglez, ki mu je nasprotoval. Ali bi bilo hitro vračanje večine migrantov v skladu z ustavo na zahtevo prejšnje varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer še presoja ustavno sodišče, ki pa je povsem soglasno zavrnilo, da bi zadržalo izvajanje te dopolnitve zakona, ki državi omogoča zaprtje meje, če bi se ponovil migrantski val.

Kljub močni propagandi v levičarskih medijih, da mora sodišče takoj onemogočiti možnost “kratenja pravic migrantov”, da čez državo bežijo na zahod, je obveljala ocena pravnikov v državnem zboru, kako so pri varuhinji predlog utemeljili: “To je zelo šlampasto pripravljeno. Sploh niso navedli razlogov. Zaradi tega jih je ustavno sodišče v preteklosti že zavrnilo.”

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine