8.4 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Nove ocene: Preko Grčije prihaja pravi migrantski cunami, kar 80 tisoč migrantov! Kaj to pomeni za Slovenijo?

Oblasti v Bosni in Hercegovini se bodo morale v letu 2019 soočiti z najresnejšo migrantsko krizo do sedaj. V državo naj bi prispelo več kot 80 tisoč migrantov, ki jih Grki nameravajo namestiti v “sprejemne centre” na meji z Makedonijo. To bo predstavljalo tudi težavo za slovensko vlado zaradi vpliva nadkoalicijske Levice, ki je izrazito naklonjena migrantom.

Lansko leto se je Bosna in Hercegovina prvič spopadla z migrantsko krizo, ki jo je v večji meri zaobšla leta 2015, ko je velika večina migrantov drla v Evropo preko Srbije in nato Hrvaške in Slovenije, saj so Madžari na svojo mejo postavili ograjo.

Takrat je bila tudi vlada Mira Cerarja prisiljena v napeljavo bodeče žice na meji s Hrvaško, a izgleda, da slovenska ovira za razliko od madžarske – razen otežitve življenja prebivalcem ob meji – ni imela želenega učinka.

Preko BiH letos več kot 80 tisoč ilegalnih migrantov
Če so v Bosni in Hercegovini letos pričakovali 25 tisoč novih migrantov, so se pri prvi oceni očitno zmotili. Zdaj pa po podatkih, s katerimi razpolaga urad za stike s tujci, BiH grozi val migrantov, ki naj bi po poročanju hrvaškega spletnega portala Direktno štel 80 tisoč migrantov. Ti so se do sedaj nahajali na grških otokih, a so se oblasti odločile, da jih usmerijo naprej, proti preostalim državam EU, zaradi česar nameravajo migrante preseliti v nove sprejemne centre, ki se gradijo ob meji z Makedonijo.

Slednje naj bi tudi bilo razlog, da bi se lahko večji del migrantov odpravil proti BiH, ki se je z lanskim letom uveljavila kot standardna migrantska pot. Po poročanju Večernjega lista se tega zavedajo tudi v EU, zaradi česar so BiH že ponudili podporo evropske agencije za obmejno in obalno stražo Frontex.

Lansko leto je skozi BiH po uradnih podatkih šlo skoraj trikrat manjše število migrantov, kar pa je vseeno povzročilo velike težave nepripravljenim oblastem v BiH. Zato se predpostavlja, da bi lahko novi masovni naval migrantov izzval velike težave za državne službe v BiH. Ob tem ne smemo pozabiti, da bodo vsi ti migranti svojo pot proti Zahodni Evropi nadaljevali preko Hrvaške v Slovenijo.

Kar pa se je pokazalo že lansko leto, številnim migrantom ni več zgolj do Švedske, Francije, Nemčije ali Avstrije, zadovoljni so tudi s Slovenijo. To bi znalo predstavljati še dodatne težave za vlado Marjana Šarca, ki ima že sedaj težave s sprejemanem proračuna. Ob tem ne smemo pozabiti vpliva, ki ga ima v državnem zboru nadkoalicijska Levica in je naklonjena migrantom.

Ivan Šokić/Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine