8.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Nove neumnosti evropskih držav glede migrantov: tudi Nemčija bo sprejela migrante z ladij pred italijansko obalo; češki premier: »To je pot v pekel!«

Nemčija je pripravljena sprejeti 50 od skupno 450 migrantov, ki na dveh ladjah čakajo pred italijansko obalo, so sporočili iz Berlina. Da bosta sprejeli vsaka po 50 pribežnikov, sta že pred tem potrdili Francija in Malta. Češki premier medtem meni, da gre za “pot v pekel”, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

“Nemčija in Italija sta se dogovorili, da bo Nemčija v tem primeru sprejela 50 migrantov v okviru nadaljevanja pogovorov o intenzivnejšem dvostranskem sodelovanju na področju azilne politike,” je dejala tiskovna predstavnica nemške vlade, katere besede povzema nemška tiskovna agencija dpa. Nemčija namreč želi, da bi nazaj v Italijo poslala migrante, ki so se ob prihodu v EU registrirali v tej državi.

Na morju so obtičali migranti, ki so domnevno iz Libije do Italije pripluli v petek. Italija ladji ni dovolila vplutja v svoja pristanišča, prav tako je vrata zaprla Malta. V soboto so migrante premestili na ladjo italijanske mornarice in plovilo evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex. K temu naj bi bile evropske sile prisiljene, ker so migranti ob pogledu na njihove ladje začeli skakati v vodo.

Italijanska obalna straža je sicer v soboto osem žensk in otrok odložila na bližnjem otoku Lampedusa, kjer so bili deležni zdravniške oskrbe.

Po 50 migrantov bosta sprejeli Francija in Malta, je v soboto zvečer sporočil italijanski premier Giuseppe Conte. Za druge meni, da bi morale poskrbeti preostale članice EU.

Da ne bodo sprejeli nobenih migrantov, mu je odgovoril češki premier Andrej Babiš. “Tako kot drugi evropski premierji sem tudi sam prejel pismo italijanskega premierja Conteja /…/, v katerem prosi EU, naj poskrbi za okoli 450 ljudi, ki so ujeti na morju,” je zapisal na družabnem omrežju Twitter. “Tak pristop pomeni pot v pekel,” je dodal.

Pristop reševanja po njegovem prepričanju “le spodbuja tihotapce in povečuje njihov dobiček”. Njegova država, kot je zatrdil, ne bo sprejela nobenih migrantov, zavzel pa se je še za načelo prostovoljnega sodelovanja.

Ob tem se lahko samo vprašamo, kje je meja zlorab humanitarnih primerov, saj so režiserji uvažanja migrantov, potem ko so nekatere evropske države napovedale omejitve pri sprejemanju migrantov, očitno iznašli nov način: migrante pustijo sredi morja, potem pa jih ladje v lasti t. i. nevladnih organizacij rešujejo in pripeljejo – v Evropo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine