4.6 C
Ljubljana
torek, 29 novembra, 2022

Nov poskus vdora muslimanskih migrantov v špansko enklavo Melillo

Piše: C. R.

Približno 1200 migrantov je danes poskušalo prečkati mejo španske enklave Melilla v Maroku, so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile lokalne oblasti. To je že drugi tak poskus v zadnjih 24 urah. Dan prej je rekordnih 2500 migrantov poskušalo prečkati mejo, skoraj 500 je to uspelo.

Današnji poskus vdora se je začel okoli 6. ure zjutraj. Takrat je španska policija opazila ogromno skupino migrantov, ki se je približala ograji, je v izjavi dejal tiskovni predstavnik španske vladne delegacije. Dodal je, da je migrantom okoli 7.25 uspelo zaobiti maroške varnostne sile in so začeli skakati čez ograjo. Pri tem so se nad maroške varnostne sile spravili s kamenjem in palicami. Po njegovih navedbah je okoli 350 migrantom mejo tudi uspelo prečkati.

Po prvih navedbah so bili poškodovani štirje pripadniki španske policije.

Melilla in Ceuta sta španski enklavi na severu Afrike in predstavljata edino kopensko mejo med Evropsko unijo in Afriko. Zaradi tega sta magnet za migrante, ki se obupno želijo izogniti hudi revščini ali vojnam.

Obe enklavi, ki sta na ozemlju Maroka, sta že dolgo jabolko spora v dvostranskih odnosih med Španijo in Marokom. Madrid vztraja, da sta obe sestavni del Španije.

Po podatkih španskega notranjega ministrstva je v Melillo lani uspelo vstopiti 1092 migrantom, kar je 23 odstotkov manj kot leta 2020.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine