7.6 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Notranji minister Šarčeve vlade prebivalcem Ilirske Bistrice zagotovil, da policija obvladuje ilegalne migracije

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je s sodelavci, predstavniki policije in  predstavniki Občine Ilirska Bistrica v torek pogovarjal o nezakonitih migracijah na tem območju. Krajane, ki jih skrbita varnost in morebitna vzpostavitev sprejemno-registracijskega centra, je nekoliko pomiril, saj potrebe po dodatnih zmogljivostih za zdaj ni.

 

Kot so po sestanku objavili na spletni strani ministrstva za notranje zadeve, se je minister z županom Ilirske Bistrice Emilom Rojcem ter predstavniki svetniških skupin in krajevnih skupnosti na obmejnem območju pogovarjal o aktualnih zadevah, “predvsem glede težav, ki jih zaznavajo domačini v zvezi z migracijsko problematiko”. Glede na zadnje podatke, ki kažejo, da je trenutno na območju Ilirske Bistrice največ nezakonitih prehodov državne meje, je minister prisluhnil težavam, predlogom in pobudam predstavnikov lokalnih oblasti. “Minister je poudaril, da policija razmere na terenu obvladuje, uspešno preprečuje ilegalne migracije in povedal, da ima država pripravljene ukrepe za obvladovanje nezakonitih prehodov meje,” so povzeli na ministrstvu.

Rojc je za STA izrazil zadovoljstvo, da jih je minister obiskal in jim prisluhnil. “Predvsem sem zadovoljen, da razume strah ljudi zaradi migrantov, ki v določenih primerih nekontrolirano prehajajo državno mejo. Tukaj nam je obljubil pomoč tako policije kot vojske. V nobenem primeru pa se ne moremo strinjati in se tudi kot župan ne bom strinjal, da se v naši občini vzpostavi sprejemno-registracijski center. Podobnega mnenja so tudi svetniki in podobnega mnenja so bili tudi prisotni na torkovem sestanku,” je povedal.

Minister in predstavniki policije so po besedah ministrstva zbranim sicer pojasnili, da bi v primeru precejšnjega povečanja števila ilegalnih prehodov meje policija postavila le dodatne prostore policijske postaje za potrebe izvajanja postopkov s tujci. Zagotovili so, da trenutno policija vse postopke izvaja v obstoječih prostorih in trenutno ni potrebe po širitvi teh prostorov.

V občini sicer predlagajo predvsem, da meja postane nepropustna, saj v tem primeru takšni centri ne bi bili potrebni. “Prepričani smo, da nezakonito prehajanje meje ni sprejemljivo in je potrebno to v vsakem primeru preprečiti,” je navedel Rojc.

Ob tem je dodal, da policija sicer tiste, ki prehajajo mejo nelegalno, po navadi ujame v nekem obmejnem pasu, ki se razteza na razmeroma veliki dolžini in sega 10 do 15 kilometrov v državo. “To bi pomenilo, da bi v Jelšane vozili prebežnike oz. migrante, ki bi jih ujeli na širšem območju naše države, ne samo v naši občini. Torej je center lahko drugje, ni nujno, da je v Ilirski Bistrici.” Ob tem pa je na vprašanje o možni rešitvi priznal, da ministru ne zavida te naloge.

Po današnjem poročanju medijev je občinska svetnica Ana Marija Saftič opozorila na zagotavljanje varnosti v času, ko migranti prestopijo mejo in do trenutka, ko jih odkrijejo. A je bila po sestanku zadovoljna z zagotovili ministra po okrepitvi policijskega nadzora meje, verjetno v sodelovanju z vojsko.

V obdobju od 1. januarja do 30. septembra 2018 so policisti na območju Slovenije obravnavali 6667 ilegalnih prehodov državne meje, v enakem obdobju lani pa 1305. Število se je glede na enako obdobje preteklega leta povečalo za 401,3 odstotka. Letos so bili najpogosteje obravnavani državljani Pakistana, Alžirije in Afganistana. Povečuje se predvsem število državljanov Pakistana, pa tudi drugih migracijsko najbolj rizičnih držav, je zapisano na spletni strani policije. Podatki kažejo še, da je največ, kar 46 odstotkov vseh ilegalnih prehodov obravnavala Policijska uprava Koper, sledi pa ji novomeška z 41 odstotki.

Kot so še navedli na ministrstvu, so predstavniki lokalne skupnosti in države spregovorili tudi o zagotavljanju prometne varnosti na tem območju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine