9.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Norveški notranji minister Joran Kallmyr jasno: Migrante z ladje Open Arms bi morali odpeljati nazaj v Tunizijo ali Libijo!

Ladja španske nevladne organizacije Open Arms je v petek na Sredozemskem morju domnevno rešila še 39 migrantov, ki so se pridružili 121 nezakonitim migrantom na njenem krovu. Malta je ponudila, da sprejme migrante, ker so jih rešili na območju pod nadzorom te države, a so predstavniki ladje Open Arms to zavrnili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predstavniki ladje Open Arms so vztrajali, da Malta sprejme tudi 121 migrantov, ki so jih rešili v mednarodnih vodah, so zapisali na Twitterju. V petek je migrante na tej ladji promocijsko obiskal ameriški igralec Richard Gere, ki jim je tudi prinesel vodo in hrano. Open Arms že dober teden čaka na dovoljenje za vplutje v kakšnega od pristanišč v Sredozemskem morju. Italija in Malta tega zaenkrat ne dovolita.

Evropska komisija je v takšnih primerih poizvedovala, katere države bi bile pripravljene sprejeti migrante. V četrtek so sporočili, da za ladjo Open Arms še niso prejeli nobene tovrstne ponudbe.

Reševalna ladja Ocean Viking pa je pri obali Libije danes iz gumijastega čolna rešila več kot 80 migrantov, večinoma sudanskih moških in mladostnikov, so sporočili iz organizacije Zdravniki brez meja, ki skupaj z organizacijo SOS Meditarranee upravlja ladjo. Ladja je sicer tudi v petek rešila 85 migrantov v sredozemskem morju. Zdaj je na njenem krovu skupaj okoli 170 migrantov.

Ocean Viking pluje pod norveško zastavo, zato je italijanski notranji minister Matteo Salvini v petek norveški vladi poslal pismo, v katerem pravi, da “Italija ni pravno obvezana, niti pripravljena sprejeti neidentificiranih nezakonitih migrantov z ladje”. Danes pa se je odzval norveški notranji minister Joran Kallmyr, ki je dejal, da bi morali migrante odpeljati nazaj v Tunizijo ali Libijo. “Ne bi jih smeli poslati v Evropo, ker bo potem ta akcija podaljšek begunske poti, ne pa reševalna operacija,” je še dejal.

Nedvomno ima prav, saj se nevladne “humanitarne” organizacije obranašajo kot migrantski tihotapci, ki v resnici služijo na račun človeške bede.

Zadnje novice

Sorodne vsebine