12.7 C
Ljubljana
sreda, 4 oktobra, 2023

Norveška nevladna organizacija podpirala teroriste; tudi z ameriškim denarjem?

Norveška nevladna humanitarna organizacija je priznala kršenje pogodbe glede denarja za humanitarne namene, ki ga je prejela od ZDA. Norvežani so namreč v času pogodbe namenjali denar tudi za financiranje palestinskega Hamasa in drugih organizacij.

Norveška ljudska pomoč (NPA) je dosegla poravnavo z ameriško vlado in pristala na plačilo 2.025.000 ameriških dolarjev zaradi “nenamernega kršenja pogodbe z USAID” v letu 2012. USAID je ameriška vladna organizacija, ki primarno oskrbuje druge vladne in nevladne organizacije, ki delujejo na socialnem oz. humanitarnem področju.

NPA je od USAID več let prejemala denar, pri čemer so v prošnji vsako leto zatrdili, da ne bodo denarja nakazovali organizacijam, ki so sankcionirana s strani ZDA. Sem primarno spadajo teroristične organizacije in druge entitete, ki jih ZDA smatra za sovražne.

Septembra 2017 je USAID bila obveščena, da NPA krši pogodbo in sicer da je v istem času denar nakazovala tudi Hamasu, Popularni fronti za osvoboditev Palestine, Demokratični fronti za osvoboditev Palestine in Iraku. Posledično je USAID prenehala financirati norveške humanitarce, kot tudi zahtevala povračilo že nakazanih sredstev.

DPA zanika namerno kršenje pogodbe, a je privolila v poravnavo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine