3.8 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Noro! V ZDA v zadnjem letu prijeli skoraj milijon migrantov

Ameriški mejni pazniki so v zadnjih 12 mesecih prijeli skoraj milijon migrantov. Kljub številnim ukrepom predsednika ZDA Donalda Trumpa in njegove vlade za zajezitev priseljevanja gre za najvišjo številko v zadnjem desetletju.

 

Rezultati politike so se sicer začeli kazati v zadnjih treh mesecih. Trump je Mehiki zagrozil s sankcijami in južna soseda je začela ustavljati migrante na poti v ZDA v večjem številu. Vršilec dolžnosti direktorja carinske in mejne službe Mark Morgan je dejal, da so na primer maja letos na meji prijeli 144.000 migrantov, septembra pa le nekaj več kot 52.000.

Večina migrantov prihaja iz Srednje Amerike (Salvador, Honduras, Gvatemala) in bežijo pred nasiljem kriminalnih tolp, korupcijo in pomanjkanjem delovnih mest.

Trump je v času največje rasti števila migrantov glede na poročanje New York Timesa svojim podrejenim predlagal celo streljanje na migrante in kopanje jarka za vodo, napolnjenega z aligatorji in kačami.

Ameriški predsednik je leta 2016 obljubljal zid na meji, vendar so doslej v skoraj treh letih njegovega vladanja potegnili le okrog 100 kilometrov žičnate ograje oziroma betonskih in drugih ovir. Morgan je zatrdil, da bodo do konca leta 2020 zgradili za več kot 720 kilometrov ovir. Celotna meja z Mehiko je dolga 3200 kilometrov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine