13.6 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Nizozemska 600 mladoletnim prosilcem omogočila pridobitev azila – če so seveda res mladoletni?

Nizozemska vladna koalicija je v torek po burni razpravi sklenila, da naredi izjemo in približno 600 mladoletnim prosilcem omogoči pridobitev statusa mednarodne zaščite. Otrok, mladostnikov in njihovih družin, ki že leta živijo na Nizozemskem in so si tam ustvarili dom, tako ne bodo izgnali, poroča dpa.

 

Tudi če niso upravičeni do azila, lahko omenjeni zdaj pridobijo dovoljenje za prebivanje. Gre za kompromis, ki so ga dosegle štiri stranke nizozemske koalicije in tako preprečile vladno krizo. Izjema se po oceni vlade nanaša na približno 630 mladoletnikov in njihovih družin.

Njihove prošnje za mednarodno zaščito so bile po večletnih postopkih zavrnjene. Ljudska stranka za svobodo in demokracijo premierja Marka Rutteja je do nedavnega zavračala tudi kakršno koli izjemo za mladoletne. Nasprotnega mnenja pa so bile preostale tri koalicijske stranke – levo usmerjeni liberalni demokrati (D66) in dve krščanski stranki.

Aktivisti za zaščito mladoletnih in levo usmerjena opozicija so odločitev vladne koalicije pozdravili.

Po dosedanji ureditvi bi mladoletni kljub morebitni sodni zavrnitvi prošenj načeloma lahko pridobili status mednarodne zaščite. Vendar pa so bili pogoji za to po ocenah krščanskih in levo usmerjenih strank izjemno strogi in praktično nedosegljivi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine