19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Nič jih ne izuči! Malta dovolila vplutje ladje Aquarius z rešenimi migranti, ki jih bosta sprejeli Francija in Nemčija

Malteške oblasti so danes sporočile, da bodo dovolile vplutje nevladne humanitarne ladje Aquarius s 141 rešenimi migranti na krovu, ki že od petka stoji sredi Sredozemskega morja. Migrante naj bi po izkrcanju prevzelo pet članic Evropske unije – Francija, Nemčija, Luksemburg, Portugalska in Španija.

 

“Malta bo dovolila vplutje Aquariusa v svoja pristanišča, kljub temu da k temu ni pravno zavezana,” je na Twitterju zapisal malteški premier Joseph Muscat, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španski premier Pedro Sanchez je na Twitterju potrdil, da bo Madrid skladno z dogovorom prevzel 60 migrantov z ladje.

Francija je sporočila, da bo prav tako sprejela 60 migrantov, Nemčija pa, da bo na humanitarni podlagi sprejela do 50 migrantov. Portugalska bo po navedbah vladnih virov Španije in Malte sprejela 30 ljudi, migrante z ladje pa bo sprejel tudi Luksemburg.

Ladja Aquarius, ki jo vodita nevladni organizaciji SOS Mediterranee in Zdravniki brez meja, je migrante rešila v petek na odprtem morju blizu Libije. Ladja je nato obtičala sredi Sredozemskega morja, saj je nista želeli sprejeti ne Malta niti Italija.

Rešeni migranti, ki prihajajo iz Somalije in Eritreje, so posadki povedali, da so pred Aquariusom srečali pet drugih ladij, ki pa jim niso hotele pomagati. Po navedbah posadke so mnogi migranti zelo šibki in podhranjeni.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine