11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

New York Times: Grčija naj bi imela tajno mesto za zavračanje migrantov

Grčija ima na meji s Turčijo tajno mesto, kjer zapira in potem vrača migrante, ki nezakonito prečkajo mejo, danes poroča ameriški New York Times. S tovrstnim “zunajsodnim centrom” naj bi skušali preprečiti ponovitev migrantske krize iz leta 2015, navaja časnik v svoji spletni različici.

 

V Atenah se na te zapise New York Timesa še niso odzvali. So pa doslej zavračali vse obtožbe, da izvajajo nasilna vračanja migrantov, ne da bi opravili zahtevane postopke.

New York Times sicer trdi, da so obstoj tovrstnega tajnega centra potrdili tudi satelitski posnetki. Sklicuje se tudi na poročila migrantov, ki so šli skozi ta center. Postavljen naj bi bil v bližini vasi Poros.

Sicer tudi ekipa francoske tiskovne agencije AFP z območja na grško-turški meji poroča, da so videli vojake, kako so naložili migrante v vojaška vozila. Neoznačena vozila pa da pobirajo migrante, ki tavajo po cestah.

Čeprav sicer grški policisti skušajo ustaviti nezakonite prehode meje in nasilne poskuse migrantov, da bi prečkali mejo, je mnogim to uspelo. Več tisoč pa jih še vedno vztraja na meji, še poroča AFP.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je Grčijo danes obtožil, da na meji izvaja nacistične metode. MEd drugim je pokazal posnetke, ki naj bi dokazovali, da so grški policisti pretepli in ranili več migrantov, jim pobrali njihove osebne predmete ter jih poslali nazaj na turško stran meje zgolj v spodnjicah. V Atenah so doslej vse tovrstne obtožbe zanikali.

Prihaja pa tudi do stikov med grškimi in turškimi policisti oz. pripadniki varnostnih organov. Grške oblasti so danes sporočile, da je v bližini otoka Kos na meji s Turčijo v Egejskem morju turški patruljni čoln namerno zadel grško plovilo. Do incidenta naj bi prišlo v grških vodah, pri tem pa je nastala le gmotna škoda, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine