12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Nevladne organizacije ne odnehajo – rešile so novih 81 migrantov in sedaj solijo pamet in nabijajo občutke krivde Evropejcem, ker menda nismo solidarni: »Sramuj se, Evropa!«

Nevladni organizaciji SOS Meditarranee in Zdravniki brez meja sta v nedeljo pred obalo Libije rešili še 81 migrantov. Na krovu reševalne ladje Ocean Viking je sedaj že več kot 200 migrantov, poroča francoska tiskovna agencija AFP (povzema jo STA). To je bila že tretja reševalna akcija ladje Ocean Viking v zadnjih nekaj dnevih. V nedeljo so na krov sprejeli večinoma mlade moške iz Sudana, ki so Libijo z gumenjakom zapustili v nedeljo.

 

Ladja, ki jo upravljata SOS Mediterranean in Zdravniki brez meja, patruljira okoli 50 navtičnih milj pred obalo Tripolija. “Smo edini na območju, libijska obalna straža se ne odziva,” je dejal koordinator iskalne in reševalne akcije Nicholas Romaniuk.

Še okoli 160 migrantov pa je na ladji Open Arms španske nevladne organizacije Proactiva, od tega je 121 migrantov na krovu že deset dni, saj čakajo na dogovor držav EU glede prerazporeditve rešenih migrantov.

Zaradi ugodnih vremenskih razmer bi se lahko število odhodov iz Libije po oceni Romaniuka še povečalo.

Italija vztraja pri politiki zaprtih pristanišč in ne dovoli vplutja reševalnih ladij nevladnih organizacij, razen pod pogojem, da druge države članice obljubijo, da bodo sprejele rešene migrante.

Ustanovitelj španske dobrodelne organizacije Proactiva Oscar Camps je v nedeljo ponovno pozval države EU k solidarnosti. “Imamo 160 razlogov, da nadaljujemo, 160 človeških življenj, ki imajo pravico, da se izkrcajo v varnem pristanišču. Sramuj se, Evropa,” je tvitnil.

Malta je sicer v soboto ponudila, da sprejme 39 migrantov, ki jih je ladja rešila iz njenih voda, a so predstavniki ladje Open Arms to zavrnili. Zahtevajo namreč, da Malta sprejme tudi 121 migrantov, ki so jih rešili v mednarodnih vodah. Devet migrantov je lahko ladjo zaradi zdravstvenih težav zapustilo v nedeljo, osem so jih prepeljali na Malto, enega pa na Lampeduso.

Skratka, donosen posel nevladnih organizacij z migranti se nadaljuje. In kar je najbolj zanimivo – te organizacije niti ne tajijo več, da gre za velik nateg javnosti, saj v glavnem rešujejo mlade moške, sposobne za vojskovanje. Skratka, nič več zgodbic o ženskah in otrocih, ki bežijo pred vojno. Prav tako niti ne tajijo, da je njihov glavni cilj, da migrante uvozijo v Evropo, ob tem pa se sklicujejo na neodzivnost libijske obalne straže. Seveda pa še naprej solijo pamet Evropi in s spodbujanjem občutkov krivde izvajajo perfidno manipulacijo z evropsko javnostjo. Tudi to je del sodobnega hibridnega vojskovanja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine