0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Neverjetno: v Gradcu med prejemniki socialne pomoči sedaj že več migrantov kot domačinov! Mestna oblast v Gradcu: “Sistem je nevzdržen!”

Avstrijski spletni portal Krone.at poroča, da je v Gradcu število migrantov, ki prejema socialno pomoč, preseglo število Avstrijcev.

 

Kot poroča omenjeni portal, trenutno socialno pomoč prejema 8.787 oseb. Od tega je 3.751 Avstrijcev, 3.819 pa prosilcev za azil, 519 državljanov EU in preostalih državljanov tretjih držav. S tem je število tujcev pri prejemu socialne pomoči prvič preseglo število Avstrijcev.

Kot navajajo, sta za to tudi dva razloga, saj naj bi se v zadnjih mesecih število avstrijskih prejemnikov socialne pomoči zmanjšalo za 13 odstotkov, za 16 odstotkov pa se je tudi zmanjšalo število prejemnikov, ki imajo državljanstva drugih držav EU. Je pa zato za devet odstotkov naraslo število migrantov, ki so zaprosili za socialno pomoč, ki je vezana tudi na azil. Za enočlansko gospodinjstvo Avstrija namenja 863 evrov pomoči, v Gradcu pa skupni stroški za izplačevanje socialne pomoči znašajo 45 milijonov evrov.

Ker je takšen sistem nevzdržen, sedaj predlagajo, da bi prosilci za azil dobili 300 evrov manjšo pomoč. Kot opozarjajo graške mestne oblasti, so pri solidarnosti Avstrijci zelo strogi in ne odobravajo, če ljudje brez predhodne delovne uspešnosti v Avstriji takoj dobijo polno pravico do minimalnega dohodka. »Sedanja struktura prejemnikov žal ne ustreza sestavi celotnega prebivalstva. Načrtovane reforme so nujno potrebne,« so povedali.

Zadnje novice

Previdnostno načelo

Sorodne vsebine