16.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Neverjetno: sodišče v Savdski Arabiji ženski prepovedalo poroko z glasbenikom

Glede na to, da v Evropo dobivamo čedalje več priseljencev iz muslimanskih držav, ki gojijo upanje, da bodo v Evropi zaživela šeriatska sodišča, naj spomnimo na tole: sodišče v Savdski Arabiji je ženski prepovedalo poroko z moškim svojih sanj, potem ko ji je to prepovedala njena družina, ker moški igra glasbilo. Po oceni njenih sorodnikov z moškim, ki igra arabsko lutnjo oud, “versko nista kompatibilna”. Po poročanju BBC je sodišče sorodnikom dalo prav.

 

Nesrečna ljubezenska zgodba med bančnico in učiteljem se je začela pred dvema letoma, ko je ženska pisala odvetniku, ali ji lahko pomaga s tožbo, saj ji bratje nočejo dati dovoljenja za poroko z moškim, “ki je nekoč igral oud in zaradi tega verjamejo, da ni veren”.

Sodišče je nato pritrdilo družini, ker “snubec igra glasbeni inštrument in tako iz verskega stališča ni primeren za žensko”. Ženska je bila nato neuspešna tudi na prizivnem sodišču.

Nekateri Savdijci, kljub glasbeni tradiciji, verjamejo, da je glasba haram oz. prepovedana.

Snubec sicer v celotnem procesu ni imel priložnosti, da bi pojasnil svoje stališče.

Ženska se še vedno želi poročiti s svojim izbrancem, ki je po njenih besedah pobožen z dobrim ugledom. Za pomoč bo sedaj prosila “najvišje oblasti”, kar v tem primeru pomeni kraljevi dvor.

Po razkritju zgodbe konec tedna se je na družabnih omrežjih razvila burna debata. Nekateri so bili kritični do oblasti, ki preprečujejo paru, da bi se poročila, hkrati pa delajo zelo malo glede preprečevanja prisilnih porok.

Po sistemu skrbništva mora ženska v Savdski Arabiji pridobiti dovoljenje moškega skrbnika, da lahko dobi potni list, potuje v tujino, se poroči ali celo zapusti zapor.

Zadnje novice

Sorodne vsebine