12.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Neverjetno: Ladja levičarskih nemških nevladnikov z rešenimi migranti že šest dni tava po Sredozemlju, njeni lastniki pa bentijo nad nemškim notranjim ministrom, češ da nič ne ukrene

Nemška nevladna organizacija Sea Watch je danes kritizirala nemško notranje ministrstvo, ker da to ni pokazalo nobene volje za rešitev vprašanja njene ladje, ki z 32 rešenimi migranti že šest dni tiči v Sredozemlju. Malta in Italija sta ob prerekanjih v EU o tem, kdo naj nosi odgovornost za rešene migrante, ladji prepovedali vplutje.

 

Sea Watch je migrante z gumijastega čolna v mednarodnih vodah, okoli 50 kilometrov od libijske obale, rešila v soboto. Med rešenimi, ki prihajajo iz Nigerije, Slonokoščene obale in Sudana, so tudi trije otroci in trije mladoletniki brez spremstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pri nevladni organizaciji so že pred božičem prosili, da kaka od evropskih držav njeni ladji dovoli vplutje. A sredi nesoglasij v EU o tem, kdo naj nosi odgovornost za na morju rešene migrante, sta ji Malta in Italija prepovedali vplutje v svoja pristanišča.

Predstavnik Sea Watch Ruben Neugebauer je danes krivdo za nastalo situacijo pripisal tudi Nemčiji. “To, da velika država, kot je Nemčija, ne poda nobene pobude za rešitev tega vprašanja, je velika sramota,” je izjavil. Kot je dodal, bi stvari lahko rešili tako, da bi se migrante izkrcalo na Malti ali v Italiji in se jih nato prepeljalo v veliko državo, kot je Nemčija.

“Migranti in naša posadka že šest dni, vključno z božičem, tičijo na morju. To je nesprejemljivo,” je dejal Neugebauer. “Države ignorirajo pomorsko zakonodajo. Nemški notranji minister Horst Seehofer je ravno toliko odgovoren za to, da ljudje umirajo na morju, kot države, ki blokirajo svoja pristanišča. To ni malteška ali italijanska meja, to je evropska meja. Seehofer mora pokazati, da je državnik ali pa preprosto ni sposoben ukrepati,” je dodal Neugebauer.

Zadnje novice

Sorodne vsebine