10.8 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Nemški parlament sprejel zakon o strožjih deportacijah migrantov – bo to prineslo še več vrnjenih migrantov v Slovenijo?

Nemški parlament je danes sprejel reforme sedmih zakonov o azilu, delavcih migrantih in deportacijah. Nova zakonodaja predvideva možnost začasnega pripora migrantov pred deportacijo, delavcem migrantom iz nečlanic EU pa olajšuje prihod v Nemčijo. V parlamentu je bila najbolj burna razprava o zakonu o strožjih deportacijah migrantov.

 

 

Razpravo o zakonu o strožjih deportacijah so zaznamovale številne prekinitve in osebne žalitve poslancev. Ta zakon bo zavrnjenim prosilcem za azil otežil, da se izognejo deportaciji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zakon je podprlo 372 poslancev, 159 jih je bilo proti, 111 poslancev pa se je glasovanja vzdržalo. Pristojni notranji minister Horst Seehofer je ocenil, da je to prelomnica v migracijski politiki.

Na razpravi so sicer poslanci opozicijskih Zelenih in Levice očitali vladnim socialdemokratom (SPD), da so zakone podprli zaradi želje po oblasti, čeprav so v nasprotju z njihovim prepričanjem.

Zakon o strožjih deportacijah omogoča oblastem, da migrante, ki so jim zavrnili prošnjo za azil, pred načrtovano deportacijo začasno priprejo. Koalicija konservativne unije CDU/CSU in SPD želi v okviru zakona predvsem okrepiti pooblastila policije in pristojnih organov, da bi uspelo več deportacij. Uvedli pa bodo tudi sankcije za zavrnjene prosilce za azil, ki so lagali o svoji identiteti.

Z veliko večino pa so nemški poslanci danes sprejeli zakon o delavcih migrantih, ki kvalificirani delovni sili iz držav, ki niso članice EU, olajša pot v Nemčijo. Med drugim bodo tistim z znanjem nemščine v prihodnje dovolili, da se v Nemčiji zadržujejo tudi do pol leta, ko iščejo zaposlitev.

Z glasovi unije, SPD in skrajno desne Alternative za Nemčije so v parlamentu sprejeli tudi podaljšanje uredbe, ki določa, da morajo begunci živeti na določenem kraju. Z začasnim zakonom o integraciji, ki naj bi potekel 6. avgusta, želijo preprečiti nastanek območij, kjer živijo le migranti.

Sprejeli so še reformo zakona o pomoči prosilcem za azil. Tako bodo posamezniki in samohranilci v prihodnje poleg pomoči v storitvah prejeli še 150 evrov na mesec, doslej so prejemali 135 evrov mesečno. Nekaterim prosilcem za azil, ki si želijo delati, pa bodo v prihodnje prej omogočili tečaj nemščine, tudi če je le malo možnosti, da jim odobrijo azil.

Zadnje novice

Sorodne vsebine