13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Nemški notranji minister Horst Seehofer za zavračanje prosilcev za azil na zunanjih mejah Evropske unije

Nemški notranji minister Horst Seehofer se je danes zavzel za nova azilna pravila, v skladu s katerimi bi vstop v Evropsko unijo dovolili zgolj tistim beguncem z možnostjo za pridobitev azila, druge pa bi zavrnili že na zunanjih mejah unije. Ta pravila bi zamenjala dublinsko ureditev, ki je po Seehoferjevih besedah propadla.

“Skleniti moramo, da je dublinski postopek propadel. Ta že dolgo ne deluje in zato ne more biti podlaga za prihodnjo azilno politiko v Evropski uniji,” je povedal danes ob koncu dvodnevnega zasedanja ministrov šestih držav EU. V skladu z dublinskim sistemom je za obravnavo prošnje za azil pristojna država EU, v katero je prosilec najprej vstopil.

Seehofer sedaj predlaga, da bi že na zunanjih mejah ugotavljali, ali ima prosilec možnosti za pridobitev zaščite. Tiste z možnostmi za zaščito bi poslali v države EU, ki bi se strinjale s tem in bi tudi dokončale postopek. Tiste ljudi brez možnosti za azil bi ob sodelovanju evropske agencije za nadzor zunanjih meja Frontex vrnili nazaj.

Nemški notranji minister se je zavzel, da bi konkretne predloge za uzakonitev teh pravil pripravili do nemškega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta. Notranji ministri Francije, Španije, Velike Britanije, Italije in Poljske, s katerimi se je sestal v Münchnu, so bili do tega Seehoferjevega predloga zadržani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poudaril je še, da je migracijski pritisk še vedno velik. Opozoril je na območje Zahodnega Balkana, kjer je po ocenah nemške policije od 30.000 do 40.000 beguncev, ki čakajo na pot v EU.

Ministri neformalne skupine evropskih držav G6 so na srečanju v bavarski prestolnici, na katerem so bili tudi predstavniki EU in ZDA, govorili tudi o sodelovanju z britanskimi varnostnimi agencijami po brexitu.

“Izstop Velike Britanije iz EU ne more na nobeni točki voditi v poslabšanje varnostnega sodelovanja med Veliko Britanijo in Nemčijo,” je povedal nemški minister. Izrazil je zadovoljstvo, da so se o potrebi po nadaljnjem sodelovanju z Londonom na tem področju soglasno strinjali tudi drugi notranji ministri in predstavniki EU.

Na dvodnevnem zasedanju so govorili še o boju proti desnemu in levemu ekstremizmu ter terorizmu, še navajajo tuje tiskovne agencije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine