-0.7 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Nemčija z Grčijo dosegla dogovor glede vračanja migrantov

Nemčija se je z Grčijo v četrtek zvečer dogovorila glede vračanja migrantov iz Nemčije, ki so bili pred tem registrirani v Grčiji. Dvostranski dogovor morajo le še podpisati, je danes pojasnila tiskovna predstavnica notranjega ministrstva. Nemčija je podoben dogovor pred tem že sklenila s Španijo, z Italijo pa pogajanja napredujejo.

Nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila, da je dobro, da so prišli do rešitve. Po njenih besedah so pogajanja praktično zaključena. Dogovor pa naj bi odražal duh pogovorov, ki jih je na to temo vodila z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom.

Z Italijo pa trenutno potekajo pogajanja na ravni ministrov in predvidevajo, da bodo tudi z Rimom dosegli podoben dogovor. Merklova se je medtem ponudila, da po potrebi tudi sama vodi pogovore z italijansko vlado.

V Atenah pričakujejo, da bodo v okviru dogovora vrnili le malo migrantov, saj številnim uspe prečkati državo, ne da bi se registrirali. Migrantov, ki se niso registrirali v Grčiji, v okviru dogovora z Berlinom namreč ne bodo vračali.

Glede na nepotrjena poročila, sta se državi med drugim dogovorili o hitrejšem združevanju družin. V Grčiji trenutno okoli 3000 beguncev oziroma migrantov čaka, da jim bodo odobrili združitev s svojci v Nemčiji.

Berlin in Madrid sta prejšnji teden dosegla dvostranski dogovor o vračanju migrantov. V skladu z njim morajo biti migranti vrnjeni 48 ur po prihodu v Nemčijo.

Merklova je konec junija soglasje o vračanju migrantov po njenih navedbah dobila še od okoli 15 drugih držav članic EU. Med njimi ni bilo Slovenije. Kdaj bodo dogovori sklenjeni, ni znano.

Nemški notranji minister Horst Seehofer je sicer junija dejal, da želi dogovore skleniti do konca julija ali v začetku avgusta.

Zadnje novice

Sorodne vsebine