2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Nemčija in Grčija za skupno evropsko migracijsko politiko

Nemška kanclerka Angela Merkel in grški predsednik Prokopis Pavlopulos sta se med današnjim srečanjem v Atenah zavzela, da Evropska unija migracijsko problematiko rešuje skupaj in solidarno.

“Vprašanje beguncev je vprašanje, ki se tiče vseh nas. Nemčija je bila vedno jasna, da pri tem Grčije ne moremo pustiti same,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedala Merklova.

Dodala je, da se zaveda, da so v sprejemnih centrih na številnih egejskih otokih, ki so prenapolnjeni, razmere zelo napete. “Zato se bo Nemčija še naprej zavzemala za skupno azilno in begunsko politiko v EU, vendar pa mora tudi vsaka država prispevati k rešitvi tovrstnih problemov,” je povedala.

Tudi grški predsednik se je strinjal z njo in poudaril, da se problem migracij lahko rešuje le skupaj.

Nemška kanclerka je danes v Atenah dejala še, da “Nemčija prevzema vso odgovornost za zločine”, ki so jih nacisti zagrešili v Grčiji. Med Berlinom in Atenami še danes prihaja do nesoglasij zaradi vojnih reparacij za nacistično okupacijo Grčije v času druge svetovne vojne, pri čemer Nemčija trdi, da je bilo to vprašanje rešeno leta 1960 z dogovorom z več evropskimi vladami.

Merklova je v četrtek začela svoj prvi obisk v Grčiji po letu 2014. Z grškim kolegom Aleksisom Ciprasom sta pozvala k učinkovitejšemu izvajanju dogovora EU-Turčija o upravljanju migracijskih tokov na ravni EU. Kanclerka je ob tem Ciprasu obljubila bolj konstruktivno sodelovanje med državama na tem področju za izboljšanje razmer.

Zadnje novice

Sorodne vsebine