16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Nas čaka še en migrantski val? S severozahoda Sirije pregnanih skoraj 950.000 ljudi, ki jih bodo mednarodne organizacije preusmerile v Evropo

S severozahoda Sirije beži vse več ljudi. Od začetka decembra lani je bilo zaradi ofenzive sirskih sil z domov pregnanih 948.000 ljudi, je danes sporočil urad ZN za koordinacijo humanitarnih zadev. Med pregnanimi je več kot 560.000 otrok in 200.000 žensk, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

V sirski provinci Idlib, še zadnji pod nadzorom upornikov, ljudje bežijo z domov zaradi ofenzive sirskih sil, ki se je začela konec lanskega leta. Rusija in Turčija sta januarja dosegli dogovor o prekinitvi ognja v regiji, ki pa je propadel.

Zunanji ministri 14 evropskih držav so danes pozvali k ustavitvi nasilja v provinci Idlib. Pod poziv so se podpisali zunanji ministri Francije, Nemčije, Italije, Nizozemske, Španije, Portugalske, Belgije, Estonije, Poljske, Litve, Švedske, Danske, Finske in Irske.

Humanitarne organizacije svarijo pred humanitarno katastrofo na območju. Kot opozarjajo, komajda še lahko oskrbijo veliko število pregnanih, saj že primanjkuje bivališč, hrane, kuriva ter zdravstvenih in higienskih potrebščin. O konfliktu v Siriji bo danes v New Yorku po napovedih razpravljal Varnostni svet ZN.

Zadnje novice

Sorodne vsebine