23.7 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Napetosti pred poletjem naraščajo, Hrvaška zaskrbljena tudi zaradi slovenskega primera ugrabitve, medtem ko v Bosno in Hercegovino po nekaterih ocenah vsak mesec vstopi 30 tisoč nezakonitih migrantov!

Ker so aktualne migrantske poti nezakoniti migrant našli tudi na področju Gorskega Kotarja, v zaledju Bibirja, Klane, Breze, Rupe in Pesjaka, so policisti pričeli patruljirati tudi na teh področjih, ki sicer veljajo za težko prehodna in gozdnata. Zaskrbljujoča so namreč podatki bosanskih medijev, ki poročajo o veliki koncentraciji migrantov v državi. Ti poročajo, da že nekaj mesecev zapored v državo vsak mesec prihaja več kot 30 tisoč nezakonitih migrantov.


Hrvaški mediji so tudi na slovenskem primeru ugrabitve 79-letnega Belokranjca, ki so ga nezakoniti migranti ugrabili, ga zvezali in nato odvrgli pred prehodom meje, utemeljili oceno, da bo v poletnih mesecih problem z migranti še kako aktualen in pereč.

Slovenija je od januarja letos Hrvaški vrnila več kot 1500 migrantov, ki jih je ta prijela na svojem teritoriju. Z lepšim vremenom je pričakovati veliko povečanje nezakonitih prehodov meje, saj je koncentracija migrantov na hrvaško-bosanski meji velika, poroča Novi List.

Nekatere migrantske poti, ki so migrantom najbolj zanimive, vodijo iz Bosne in Hercegovine skozi prede Like, eden del poti pa vodi skozi naselja in gozdnate površine Primorsko-goranske županije ob meji s Slovenijo. Slovenska policija je sredi maja na področju PU Novo Mesto, PU Koper in PU Ljubljana ujela več kot sto nezakonitih migrantov iz tretjih držav in nekaj oseb, ki so migracije organizirale. Kot na Hrvaškem je tudi v Sloveniji največ migrantov iz Pakistana, Turčije, Sirije, Egipta, Eritreje, Sudana, Maroka, Afganistana, Alžirije in Irana.

Bosanski mediji poročajo, da že nekaj mesecev zapored v državo vsak mesec prihaja več kot 30 tisoč nezakonitih migrantov, zato je v prihodnje pričakovati povečan val nezakonitih prehodov. Bosna in Hercegovina ima pri soočanju z migrantsko problematiko težavo, da imajo na voljo premajhno število policijskih enot, ki bi lahko učinkovito varovale državno mejo. Zaradi tega obstajajo predvidevanja, da so realne številke migrantov še večje.

Vsak teden v zapor pridejo 2-3 organizatorji nezakonitih migracij
Povečanje migrantskega vala v Bosni in Hercegovini se kaže tudi na Hrvaškem. Še posebej je opazno povečanje prehodov skozi področje Gorskega Kotarja, zato ne čudi zaskrbljenost lastnikov vikendov na tem področju, saj ti vanje vlamljajo v iskanju hrane in druge vredne lastnine. Iz zaporov v Reki poročajo, da imajo za zapahi več organizatorjev nezakonitih prehodov meje. Od lanskega leta pa vse do danes se je zaradi organizacije migracij pred sodnikom znašlo vsaj 50 oseb. Vsak teden v zaporih pristaneta vsaj 2-3 osebe.

Migranti se na poti proti cilju na Zahodu soočajo tudi z različnimi težavami. Največji problem predstavlja neusmiljena narava. Velikokrat je namreč mogoče slišati, kako se je zaradi nemirnega morja potopil čoln poln z migranti, na Hrvaškem pa so imeli tudi primer smrti zaradi podhladitve v zimskih mesecih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine