17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Napad v belgijskem Liegeu je bil teroristično dejanje, napadelec vpil »Alah akbar«

Torkov napad v belgijskem mestu Liege, v katerem je napadalec ubil dve policistki in mimoidočega, še štirje policisti pa so bili ranjeni, je bil teroristični napad, je danes na novinarski konferenci v Bruslju sporočil tiskovni predstavnik belgijskega tožilstva Eric Van der Sypt. Sumijo, da je na predvečer napada ubil še enega človeka.

 

Kot je sporočil Van der Sypt, je napad izvedel 31-letni Benjamin Herman. “Dejstva, ki smo jih zbrali, kažejo, da gre za dejanje terorističnega umora in poskusa umora,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal tožilec.

Pojasnil je še, da je napadalec deloval na način, kot to prikazujejo video posnetki džihadistične skupine Islamska država (IS).

Z nožem je najprej napadel dve policistki, ju večkrat zabodel in jima nato odvzel orožje. Zajel je tudi talko, kasneje pa je bil v strelskem obračunu s policijo ubit. Pri tem je bil ubit še en mimoidoči, še štirje policisti pa so bili ranjeni.

“To je treba razumeti kot modus operandi, ki ga IS redno prikazuje v svojih video posnetkih, objavljenih na internetu,” je dejal Van der Sypt. Pojasni je še, da je napadalec tudi vzklikal “Alah akbar” oz. bog je velik po arabsko.

Napadalec naj bi bil glede na podatke varnostnih služb in policije v Liegeu tudi “v stiku z drugimi radikaliziranimi osebami”. V stik z njimi je prišel leta 2016 in v začetku 2017. Zdaj pa preiskujejo predvsem, ali je deloval sam ali je imel pomočnike, je še povedal Van der Sypt.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine