-0.8 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Na zunanjih mejah Evrope zaznavajo precejšen porast števila imigrantov

Redno poročilo urada EU, ki se ukvarja z opazovanjem in analizami migracij, priznava, da se v zadnjih tednih povečuje število imigrantov, ki se gibljejo v smeri proti Evropski uniji.

V Turčijo, ki je izhodiščna točka za pot proti Evropi, se zgrinjajo množice imigrantov na poti proti Evropi, samo Afganistancev so letos v prvih treh mesecih ujeli 37 tisoč, kar je skoraj toliko, kot vse lansko leto. Nihče pa ne ve, koliko se jih je uspelo izmuzniti v državo neopaženo. O številu imigrantov iz drugih držav pa Turčija sploh ni dala podatkov.

Na grško turški meji so zaznali v slabem mesecu dni osem tisoč imigrantov, pri tem gre seveda zgolj za tiste, ki so jih ujeli ob prestopu meje, oblasti pa nimajo niti najmanjše ocene, koliko jih je dejansko prešlo mejo in kje se nahajajo. Nekoliko lažje lahko ocenjujejo prihode na grških otokih, saj tam lahko dejansko popišejo večino imigrantov, ki preidejo morsko ožino in sicer so zaznali krepak, 164% porast števila imigrantov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Na otokih, kjer postaja zaradi prenaseljenosti situacija kritična, se trenutno nahaja 16 tisoč imigrantov, redno pa tedensko prihaja okoli tisoč novih, odvisno od razmer na morju. Zaradi povečanega prihoda so grške oblasti 23 tisoč imigrantov z »kritičnih otokov« že prepeljale na celino, kjer jih bodo lažje oskrbovali. Ker se je otoplilo in prihaja obdobje mirnejšega morja, je pričakovati nov porast imigrantov, ki bodo iz Turčije krenili proti Evropi.

Zaradi mirnejšega morja so zaznali porast števila imigrantov tudi na sredozemski poti iz severne Afrike v Italijo. Samo zadnji teden aprila se je v Italiji izkrcalo 1500 ljudi, kar je več kot cel mesec predtem. Italijanske oblasti se bojijo, da je to predhodnica novega vala, ki bo iz severne Afrike iskal zatočišče na italijanskih obalah.  

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine