3.6 C
Ljubljana
četrtek, 1 decembra, 2022

Na Sicilijo iz Afrike priplul čoln z okoli 240 nezakonitimi migranti

Na Sicilijo je v soboto zvečer priplul čoln z več kot 200 migranti, ki bi jih morala po navedbah italijanske vlade rešiti in na kopno sprejeti Malta. Oblasti so doslej dovolile izkrcanje le ženskam in otrokom, preostanek migrantov pa ostaja na plovilu, ki je nestabilno in mu grozi brodolom.

Na čolnu, ki je vplul v pristanišče Pozzallo na jugovzhodu Sicilije, je bilo skupno 236 ljudi, med njimi 12 otrok in skoraj 50 žensk, izjavo italijanskega notranjega ministrstva povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Večina migrantov prihaja iz Eritreje, oblasti pa so na čolnu identificirale tudi Tunizijca in Libijca, ki sta upravljala plovilo. Najverjetneje ju čaka obtožnica zaradi tihotapljenja migrantov.

Italijanske oblasti so takojšnje izkrcanje s čolna dovolila le ženskam in otrokom, preostanek nezakonitih migrantov pa je do nadaljnjega obtičal na nestabilnem plovilu.

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je ob tem izrazila zaskrbljenost. Kot je pojasnil njen tiskovni predstavnik Flavio Di Giacomo, ima čoln očitne težave z ostajanjem nad gladino. “Vsi bi se morali izkrcati v čim krajšem možnem času,” je zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Eden izmed novinarjev na prizorišču Sergio Scandura je medtem tvitnil, da je pri težavah čolna že posredovala italijanska obalna straža, ki je plovilo “stabilizirala”. “Razmere so pod nadzorom,” je dodal.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je zaradi novega čolna z migranti v italijanskem pristanišču ponovno udaril po neodzivnosti malteške vlade pri obravnavanju tega vprašanja.

Kot je dejal, je malteška patruljna ladja “zapustila plovilo z 150 do 200 migrantov sredi Sredozemskega morja” in ga pustila, “da nadaljuje pot proti Italiji”.

“Valletta je prevzela vlogo koordinatorja reševalne operacije, vendar kot vedno poskuša odvreči migrante v našo državo,” je še zapisal na družabnih omrežjih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine