14.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Na Siciliji se je iz ladje Ocean Viking izkrcalo več kot 200 migrantov, polovica mladoletnih

Piše: C. R.

V pristanišču Augusta na Siciliji se je z ladje Ocean Viking danes izkrcalo 236 migrantov, ki jih je reševalna organizacija SOS Mediterranee v torek rešila z dveh nasedlih gumijastih čolnov ob zahodni obali Libije. Od tega jih je kar polovica mladoletnikov brez spremstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tihotapci so po navedbah omenjene reševalne organizacije veliko teh migrantov pretepli in jih prisilili, naj se vkrcajo, celo nekatere od 119 mladoletnikov brez spremstva.

Fotografije pričajo, da se je vseh 236 migrantov danes izkrcalo v pristanišču Augusta na Siciliji. Mladoletnike so odpeljali v posebno sprejemno poslopje.

V dobrodelni organizaciji s sedežem v francoskem Marseillu so ob tej priložnosti pozvali, naj se sedem let po koncu pomorske reševalne operacije Mare Nostrum ponovno vzpostavi učinkovit evropski program iskanja in reševanja migrantov.

Kot so opozorili, Evropa ob vedno novih brodolomih ne bi smela ostati pasivna. Ocean Viking je namreč poleg še treh trgovskih plovil edina ladja, ki so skušale 22. aprila rešiti ljudi pred brodolomom. Takrat je rešitev za 130 migrantov, ki se jim je prevrnil čoln, prišla prepozno.

Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije je letos umrlo že 453 migrantov, ki so v Evropo skušali priti preko Sredozemskega morja. Organizacija SOS Mediterranee je medtem od februarja 2016 po njenih podatkih na morju rešila skoraj 33.000 ljudi, poroča STA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine