10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Na pogovorih o razdelitvi migrantov z ladje Diciotti brez dogovora

Današnji pogovori v Bruslju o razdelitvi nezakonitih migrantov z ladje Diciotti, ki že več dni stoji v pristanišču na Siciliji, so se končali brez dogovora, vire na italijanskem notranjem ministrstvu povzema nemška tiskovna agencija dpa. Rim je sicer pred tem zagrozil, da bo nehal plačevati v evropski proračun, če danes ne bo dogovora.

 

Srečanja, ki ga je gostila Evropska komisija, se je poleg Italije udeležilo še 11 drugih članic Evropske unije, med drugim Nemčija, Avstrija, Grčija in Malta.

Podpredsednik italijanske vlade Luigi di Maio je pred tem zagrozil Bruslju, da bo Italija nehala plačevati v skupni evropski proračun, če danes ne bodo našli rešitve za 150 rešenih migrantov, ki so obstali na ladji v Catanii.

Če ne bo dogovora, “če ne bodo sprejeli nobene odločitve glede Diciottija in premestitve migrantov, jaz in celotno Gibanje pet zvezd ne bomo več pripravljeni vsako leto dajati Evropski uniji 20 milijard evrov,” je dodal.

Italija je sicer leta 2016 v skupni evropski proračun prispevala malo manj kot 14 milijard evrov, kar je manj kot odstotek njihovega bruto nacionalnega dohodka. Iz proračuna pa je Italija nato lahko črpala okoli 11,6 milijarde evrov.

Tiskovni predstavnik komisije Alexander Winterstein je že pred srečanjem v odzivu dejal, da takšne grožnje “niso v pomoč”, ko iščejo rešitve glede porazdelitve migrantov.

Ladja italijanske obalne straže Diciotti je od ponedeljka v sicilijanskem pristanišču, pred tem je več dni krožila po odprtem morju in čakala na dovoljenje za vplutje v eno izmed pristanišč. Notranji minister Matteo Salvini terja obljubo drugih članic EU, da bodo sprejele rešene migrante, dotlej jih ne namerava spustiti na kopno. Zaenkrat je z ladje v sredo spustil le 27 otrok brez spremstva.

Zadnje novice

Sorodne vsebine