1.7 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Na območju unsko-sanskega kantona na prostem živi okoli 3000 nezakonitih migrantov

Več sto nezakonitih migrantov so danes iz improviziranega šotorskega naselja v vasi Lipa pri Bihaću premestili v sprejemne centre po Bosni in Hercegovini. Okoli 700 migrantov, kolikor jih je ostalo v Lipi po požaru v tamkajšnjem šotorskem naselju minuli teden, so danes iz Lipe odpeljali z okoli desetimi avtobusi.

Požar v šotorskem naselju je izbruhnil, ko so od tam odšli predstavniki Mednarodne organizacije za migracije (IOM), ki so upravljali s taboriščem. Odšli so, ker oblasti za migrante niso zagotovile ustreznih bivalnih pogojev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Oblasti so sprva nameravale migrante, ki so po požaru ostali v Lipi, namestiti v nekdanje begunsko taborišče Bira v središču Bihaća. Ker so temu odločno nasprotovale mestne oblasti, je več sto migrantov ostalo na cesti. Nekaj noči so tako sredi zime preživeli na prostem, obroke in topla oblačila pa jim je zagotovil Rdeči križ v sodelovanju z IOM.

Po poročanju lokalnih medijev naj bi okoli 500 migrantov sedaj namestili v centrih v okolici Sarajeva, ostale pa v objektih pri Bihaću. Minister za varnost BiH Selmo Cikotić je dejal, da jih nameravajo premestiti v bivšo vojašnici v kraju Bradine pri Konjicu in da je bilo to dogovorjeno na več ravneh oblasti. Namestnik premierja BiH Vjekoslav Bevanda je to zanikal.

Hina je nato poročala, da so prebivalci kraja Bradine danes preprečili vstop migrantom. Župan kraja Konjice Osman Ćatić je dejal, da so bili šele danes obveščeni, da naj bi migrante namestili v vojašnico v kraju Bradine. Dejal je, da prebivalci temu nasprotujejo, saj se vojašnica nahaja na dvorišču osnovne šole in blizu naselja. Sedaj ni jasno, kje se bodo migranti lahko namestili, še navaja Hina.

Taborišče Lipa bi na podlagi odločitve vlade BiH morali iz začasnega begunskega taborišča spremeniti v trajni sprejemni center za migrante, a ga morajo pred tem ustrezno opremiti za bivanje med zimo. Namestili naj bi zabojnike ter zagotovili gretje, tekočo vodo in elektriko.

Vodja misije IOM v BiH Peter Van der Auweraert je pred časom opozoril, da na območju unsko-sanskega kantona na prostem in brez osnovnih pogojev živi tudi do 3000 nezakonitih migrantov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine