4.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Na Lampedusi pristala nova pošiljka nezakonitih migrantov

Piše: Nova24tv.si

Italijanska obalna straža je v soboto zvečer prestregla novo pošiljko nezakonitih migrantov. 245 nezakonitih migrantov so prepeljali na Lampeduso, kjer so se danes tudi izkrcali. Lampedusa je za številne migrante prva vstopna točka na tla Evropske unije. Majhen otok sredi Mediterana zato občasno beleži število dnevnih prišlekov, ki presega število stalnih prebivalcev otoka. Tunizijski migrant, ki je pred dnevi zagrešil teroristični napad v Bruslju, je na evropska tla prišel ravno prek Lampeduse.

STA poroča, da je bilo prestreganje čolna, na katerem so pluli ilegalci, zaradi razburkanega morja zelo zahtevna. Prebežniki so prišli iz Sirije, Pakistana, Egipta in Bangladeša.

Nezakonite migrante se bo po ustaljenem protokolu sedaj prepeljalo na Sicilijo. Od začetka letošnjega leta je v Italijo čez Sredozemsko morje prispelo skoraj 140.000 migrantov, v enakem obdobju lani pa 75.000. Leta 2021 je na jug Italije prispelo 49.153 prosilcev za azil, poroča STA.

 

Brusljski terorist je prišel prek Lampeduse
Tunizijski terorist, ki je prejšnji ponedeljek izvedel teroristični napad v evropski prestolnici, je vstopil na tla Evropsko unije leta 2011 prav na italijanskem otoku Lampedusa. Abdesalem Lassoued je v svojem napadu umoril dva švedska državljana, eno osebo je ranil. Italijanske oblasti so ga začele nadzorovati že pred časom, saj so ocenile, da gre za radikaliziranega posameznika. Kasneje se je iz Italije preselil na Švedsko, kar so potrdile tudi švedske oblasti. Po nekaterih informacijah naj bi bila tarča njegovega napada švedska državljana zaradi njegove averzije do države, ki naj bi ga izgnala.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine