20.6 C
Ljubljana
torek, 16 avgusta, 2022

Na Hrvaškem v prvih treh mesecih za 72 odstotkov več nezakonitih prehodov meje

Na Hrvaškem pričakujejo, da se bodo tudi v spomladanskih mesecih soočali z okrepljenim migrantskim valom. V prvih treh mesecih letos so hrvaški policisti ustavili 1371 oseb, ki so vstopili na Hrvaško mimo mejnih prehodov, kar je za 72 odstotkov več kot v prvem lanskem trimesečju. Okrepilo se je tudi število prosilcev za azil.

V prvih treh letošnjih mesecih so na meji proti Sloveniji ustavili 286 oseb, ki so poskusile ilegalno prestopiti mejo, je danes objavila hrvaška policija. Obenem so ob meji s Srbijo ustavili 522 oseb, ki so prišle na Hrvaško mimo mejnih prehodov. Iz BiH je poskusilo na Hrvaško vstopiti 143 oseb. Petina vseh letos ustavljenih oseb je iz Afganistana, sledijo državljani Kosova, Pakistana in Turčije.

Policijske statistike tudi kažejo, da so lani ustavili 2967 oseb, ki so po skritih poteh poskušale prestopiti mejo, med njim 1149 na meji s Slovenijo.

Hrvaška policija je tudi sporočila, da so od začetka leta do konca marca vrnili 294 oseb, ki so ilegalne vstopile na Hrvaško, večinoma iz Srbije ter Bosne in Hercegovine.

V prvem letošnjem trimesečju so na Hrvaškem tudi prejeli 292 prošenj za azil, kar je 54 prošnje več kot v enakem obdobju lani.

Na Hrvaškem pričakujejo, da bo v spomladanskih mesecih največ poskusov nezakonitega vstopa na Hrvaško v celinskih županijah ob meji s Srbijo in BiH. Ocenjujejo, da Hrvaška ostaja tranzitna država za migrante, ki z območja Azije in Afrike potujejo proti Zahodni Evropi.

Hrvaška policija zaenkrat zavrača trditve, da se je pojavila nova balkanska migrantska pot na območju unsko-sanskega kantona na skrajnjem severozahodu BiH čez Karlovško županijo do Bele Krajine. Na tem območju je razdalja med BiH in Slovenijo čez hrvaško ozemlje dolga približno 70 kilometrov.

Karlovška policijska uprava v svojih dnevnih sporočilih o dogodkih na njenem območju ne objavlja informacij o migrantih, a so iz ravnateljska hrvaške policije za hrvaško tiskovno agencijo Hino potrdili, da so v prvih treh letošnjih mesecih ustavili 103 osebe pri poskusu nezakonitega prehoda meja, za razliko od 12 oseb v enakem obdobju lani.

Mednarodne in hrvaške nevladne humanitarne organizacije od začetka begunskega vala leta 2015 vztrajno opozarjajo na domnevno nehumane postopke hrvaške policije do oseb, ki ilegalno potujejo čez Hrvaško. Po podatkih UNHCR je Hrvaška lani pregnala več kot 3240 beguncev in migrantov in je zasedla prvo mesto po številu pregonov migrantov v regiji. Prehitela je Madžarsko, ki je znana po nehumanih postopkih do beguncev in migrantov, je objavila hrvaška nevladna organizacija Are You Serious.

Nevladne organizacije trdijo, da je vračanje migrantov nazaj čez mejo uradna politiko hrvaške vlade do beguncev in migrantov, da bi jim onemogočili dostopa do mednarodne zaščite na Hrvaškem.

Hrvaška policija zavrača vse očitke o morebitnih nezakonitih postopkih svojih uslužbencev do migrantov. Poudarjajo, da mejo nadzirajo v skladu s schengenskimi pravili in hrvaškimi zakoni. Pričakujejo, da bodo do konca leta izpolnili vse tehnične pogoje za vstop v schengensko območje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine