20.2 C
Ljubljana
petek, 19 avgusta, 2022

Na grškem otoku Samos odprli nov migrantski center s strogo nadzorovanim vstopom in izstopom

Piše: C. R.

Na grškem otoku Samos so danes odprli nov center za migrante, v katerem je prostora za 3000 ljudi. Objekt se nahaja približno 5 kilometrov od nekdanjega začasnega centra in naselij na otoku ter je obdan z visoko ograjo iz bodeče žice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Samos je prvi otok, kjer so grške oblasti zgradile zaprt migrantski center s strogo nadzorovanim vstopom in izstopom. Pristojne oblasti odprtje takšnih centrov načrtujejo še na otokih Lezbos in Hios.

“Vlada naslavlja vprašanje migracij, kot smo obljubili državljanom,” je ob otvoritvi dejal minister za migracije Notis Mitarakis. Kot je spomnil, je pred dvema letoma na Samos prispelo 10.500 nezakonitih migrantov, letos pa doslej 111. V nekdanjem begunskem centru je lani bivalo 7500 ljudi, trenutno jih je tam še 400, ki jih bodo preselili v novi center.

Minister je zagotovil, da bodo v novem migrantskem centru zagotovljeni dobri življenjski pogoji in varnost vseh. Pri tem je opozoril, da Grčija ni vstopna točka za nezakonite migrante v EU.

Po poročanju grških medijev lahko migranti center zapuščajo vsak dan med 8. in 20. uro z izjemo tistih, ki so jim prošnje za azil oblasti zavrnile in čakajo na deportacijo v Turčijo. Ti nezakoniti prebežniki centra ne smejo zapuščati.

Grčija je močno zaostrila svojo migracijsko politiko, odkar je leta 2019 na oblasti vlada konservativnega premierja Kiriakosa Micotakisa. Nevladne organizacije za človekove pravice Grčijo obtožujejo, da nasilno zavračajo čolne z migranti, s čimer kršijo mednarodno pravo. Grške oblasti to zanikajo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine