17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Na Brežiškem v primeru večjega prihoda migrantov le sprejemno-registracijski center na Obrežju

Brežiški župan Ivan Molan se je na lastno pobudo danes sestal z direktorico vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov Mojco Špec Potočar. Pogovarjala sta se o načrtu vzpostavitve sprejemno-registracijskega centra v občini, pri čemer mu je Špec Potočarjeva zagotovila, da bi bil ta začasen in zaprtega tipa, gibanje migrantov pa bi omejili.

Z brežiške občine so sporočili, da so predstavniki občine in krajevnih skupnosti na sestanku v Brežicah dobili osnovne informacije o sprejemno registracijskih centrih.

Za občane in krajane v neposredni bližini centra pa je pomembno, da bo ta v primeru njegove vzpostavitve začasen in zaprtega tipa, policija pa bo tam “skrbela tako za varnost kot komunikacijo”.

Špec Potočarjeva je sicer Molanu, predsedniku Krajevne skupnosti Dobova Mihaelu Boraniču in predsedniku Krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem Bogdanu Palovšniku predstavila zadolžitev urada, da po navodilu in v sodelovanju s policijo in z ministrstvom za notranje zadeve poskrbi za vzpostavitev ter delovanje sprejemno registracijskih centrov na meji, če bi bilo to potrebno ob povečanje prihodov migrantov.

Centre načrtujejo ob državni meji tik ob mejnih prehodih, v Občini Brežice pa na območju mejnega prehoda Obrežje. Po njenih besedah bo omenjeni urad poskrbel za logistiko postavitve centra oz. za šotore, sanitarije, ograje, oblačila, hrano in podobno, za postopke z migranti in varovanje pa policija.

Centre so načrtovali za sprejem do 320 oseb, ki jih bodo tam zadržali največ do 72 ur. V primeru, da bodo migranti zaprosili za azil v Sloveniji, jih bodo premestili v notranjost države, tiste, ki za azil ne bodo zaprosili, pa vrnili Hrvaški.

Molan in Špec Potočarjeva sta se danes pogovarja tudi o dveh stanovanjih, ki so jih v Brežicah opremili za primer potrebe nastanitve beguncev.

Kot so še sporočili z občine, jim je omenjeni urad pojasnil, da ju, ker je Slovenija že izpolnila kvote t. i. programa relokacije in trajne nastanitve beguncev, ne bodo potrebovali.

Urad bo zato stanovanji vrnil ministrstvu za javno upravo, “kar pomeni, da v bližnji prihodnosti v Občini Brežice ne bo trajne naselitve migrantov”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine