1.3 C
Ljubljana
sobota, 4 februarja, 2023

Na avstrijskem Koroškem velik odpor proti nastanitvi novega kontingenta migrantov!

Piše: C. R., STA

Zvezna dežela Koroška nasprotuje načrtom avstrijskega notranjega ministrstva glede nastanitve 250 prosilcev za azil iz Sirije in Afganistana v hali nekdanje tovarne v Špitalu ob Dravi. Po mnenju deželne vlade Koroška namreč že “več kot stoodstotno izpolnjuje svojo humanitarno obveznost”. Lastnik objekta je svojo ponudbo medtem umaknil.

Poleg deželne vlade je proti vladnemu načrtu ostro nastopil tudi župan Špitala ob Dravi Gerhard Köfer, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Lastnik objekta nekdanje tovarne čevljev Hans Peter Haselsteiner je za avstrijski časnik Kurier dejal, da je bil njegov objekt osnovno namenjen nastanitvi ukrajinskih beguncev. “Posvetoval sem se z deželnim glavarjem Petrom Kaiserjem in Koroška izpolnjuje kvote glede sirskih in afganistanskih beguncev. Zato umikamo svojo ponudbo,” je pojasnil.

Avstrijsko notranje ministrstvo tem navedbam nasprotuje in trdi, da so se pogajanja z lastnikom od samega začetka vrtela okrog nastanitve prosilcev za azil, tudi iz držav kot sta Sirija in Afganistan.

Zvezna agencija za pomoč beguncem (BBU) je danes sporočila, da trenutno le dve zvezni deželi (Dunaj in Gradiščanska) izpolnjujeta omenjene kvote in da je Koroška glede tega “na dnu lestvice”. To je “dober primer onemogočanja BBU pri ustvarjanju nastanitev”, je zadevo komentiral direktor agencije Andreas Achrainer.

Dodal je, da zvezne dežele še zdaleč ne sprejemajo zadostnega števila prosilcev za azil. “Zaradi tega so naše zmogljivosti izčrpane, novo prispelim ljudem pa grozi, da bodo ostali brez strehe nad glavo,” je opozoril.

O nastanitvi prosilcev za azil se v Avstriji sicer intenzivneje razpravlja že več tednov. Po poročanju časopisa Wiener Zeitung bodo o tem v sredo zvečer na videokonferenci razpravljali tudi avstrijski notranji minister Gerhard Karner (ÖVP) in deželni glavarji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine