2.9 C
Ljubljana
četrtek, 8 decembra, 2022

Minuli vikend v Slovenijo ilegalno vstopilo okoli sto migrantov

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Policisti so na območju Policijske uprave Koper v zadnjem vikendu obravnavali 86 oseb, ki so nedovoljeno vstopile v Slovenijo. S Policijske uprave Celje pa so sporočili, da so okoli poldneva  v Trličnem izsledili državljana Afganistana, ki je ilegalno vstopil v Slovenijo. Po opravljenih postopkih so ga namestili v azilni dom. Policisti PP Podlehnik so zjutraj obravnavali tri državljane Afghanistana, PP Ormož pa popoldne tri državljane Sirije, vsi so zaprosili za mednarodno zaščito.

STA poroča, da  se je število nezakonitih prehodov državne meje na Hrvaškem letos v primerjavi z lani povečalo za 44,7 odstotka – hrvaška policija večje število nezakonitih prehodov državne meje pripisuje večjemu migracijskemu pritisku na meji z Bosno in Hercegovino. “Med spremljanjem razmer, povezanih z nezakonitimi migracijami na tako imenovani balkanski poti, v zadnjih mesecih opažamo povečano število migrantov na celotni poti. Trenutno je pod največjim pritiskom pot, ki vodi prek Severne Makedonije v Srbijo in naprej proti Madžarski in Avstriji,” so za Večernji list pojasnili z ministrstva. Dodali so, da trenutno beležijo nekoliko manjši pritisk na mejo z BiH, a Hrvaška v skladu z opravljenimi analizami pričakuje nadaljevanje trenda povečanih poskusov nezakonitih prehodov v Hrvaško na tej meji.

Hrvaška policija je v sedmih mesecih letošnjega leta obravnavala 13.229 primerov, povezanih z nezakonitim prehodom državne meje, od tega 5169 v juliju in avgustu. Med januarjem in julijem lani so zabeležili 9141 takšnih primerov. Od začetka letošnjega leta do 18. avgusta je 4601 oseba izrazila namen za vložitev zahtevka za mednarodno zaščito. Na Hrvaškem jih je od teh do 18. avgusta ostalo le 366, 4235 pa jih je državo že zapustilo, so še sporočili z ministrstva. “To pomeni, da gre za organizirano manipulacijo, pri kateri osebe zahtevajo azil in nato pobegnejo v želene države prek Slovenije, ki jo tihotapci in migranti koristijo, da bi izigrali pravila Evropske unije in nadaljevali nezakonito gibanje oziroma tako imenovane sekundarne migracije,” so pojasnili. Slovenska policija je v prvih sedmih mesecih obravnavala nekaj več kot 8200 tujcev, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo. To je 80-odstotna rast v primerjavi z enakim obdobjem lani, še poroča STA.

Mnenja o tem, ali je za povečano število ilegalnih migracij krivo odstranjevanje ograje, so deljena
Odstranjevanje žičnate ograje na južni meji se je začelo 15. julija. Doslej so jo odstranili samo na območju karlovške policijske uprave, pri mejnem prehodu Vivodina oziroma Krmačina proti mejnemu prehodu Kašt oziroma Radovica, ki v Sloveniji spadata pod metliško policijsko upravo. Na drugih predelih, ki mejijo s Slovenijo, žičnate ograje še niso začeli odstranjevati, so poudarili na ministrstvu. Dodali so, da bo njeno odstranjevanje po napovedih slovenske vladajo trajalo pet mesecev. Notranja ministrica Tatjana Bobnar je minuli petek trditve poslancev SDS o velikem številu migrantov, kot posledici odstranjevanja žice na meji, zavrnila kot politične manipulacije. spomnimo, poslanec SDS Branko Grims je v oddaji 24ur Zvečer opozoril na človekove pravice slovenskih otrok, žensk in vseh obmejnih prebivalcev, ki naj bi imeli polna dvorišča migrantov. Ker naj bi Bobnarjeva zavestno odpirala meje ilegalnim migrantom ter tako izpostavljala državljane nevarnostim, ji grozi interpelacija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine