19.7 C
Ljubljana
petek, 25 junija, 2021

Minister Hojs podprl portugalska prizadevanja za napredek pri zunanji razsežnosti migracij

Piše: C. R.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes v Lizboni udeležil ministrske konference o upravljanju migracij, ki jo je organiziralo portugalsko predsedstvo svetu EU z namenom krepitve partnerstev med EU ter državami izvora in tranzita, spodbujanje zakonitih migracij ter integracije migrantov. Poleg predstavnikov držav članic EU, Evropske komisije, Evropske služba za zunanje delovanje (EEAS), Evropskega podpornega azilnega urada (EASO) in agencije Frontex so se konference udeležili tudi ministri za notranje zadeve nekaterih partnerskih afriških držav, npr. Alžirije, Libije, Mavretanije, Nigra in Tunizije, ter predstavniki mednarodnih organizacij UNHCR, IOM, ICMPD.

»Zunanja razsežnost migracij je bistveni del celovite politike migracij, zato pozdravljamo današnjo razpravo in podpiramo portugalska prizadevanja za napredek na tem področju,« je poudaril minister Hojs in pri tem dodal, da moramo prihodnje sodelovanje z državami južnega sosedstva oblikovati po meri posamezne države. Z vidika EU je bistvenega pomena zagotoviti učinkovito vračanje, ob tem pa moramo poskrbeti tudi za ustrezno reintegracijo državljanov tretjih partnerskih držav. »Sodelovanje s tretjimi državami mora zajemati tudi gospodarsko sodelovanje, usmerjeno v zagotavljanje novih zaposlitvenih možnosti v partnerskih državah, s čimer lahko pomembno prispevamo k razvoju in stabilnosti v teh državah,« je stališče Slovenije predstavil minister Hojs. Prav tako je treba krepiti zakonite poti v EU, s tem namreč lahko zmanjšamo spodbude za nezakonite migracije in zlorabe sistema, pa tudi zapolnimo potrebe po delovni sili na trgih dela v državah EU. “V zameno za to pa morajo partnerske države sodelovati pri ponovnem sprejemu svojih državljanov,” je sklenil minister Hojs.

Migracije in napredek pri pogajanjih o paktu o migracijah in azilu so bili tudi glavna tema dvostranskega pogovora ministra Aleša Hojsa s španskim kolegom Fernandom Grande-Marlaska Gómezom. Ustrezne rešitve pri pogajanjih o zakonodajnih aktih v okviru pakta o migracijah in azilu je ena od prednostnih nalog slovenskega predsedstva na področju notranjih zadev. »Predvsem si bomo prizadevali za napredek pri pogajanjih o uredbi o agenciji EU za azil, ki bi jo izvzeli iz paketne obravnave. Evropski azilni podporni urad EASO namreč nujno potrebuje novi, širši mandat za operativno podporo državam članicam,« je slovenski načrt španskemu ministru predstavil minister Hojs. Minister Gómez je zagotovil, da bodo k pogajanjem pristopili konstruktivno.

Minister Aleš Hojs se bo danes sestal tudi s portugalskim kolegom Eduardom Cabrito, s katerim se bosta osredotočila na pogajanja o ključnih dosjejih s področja notranjih zadev, kot so migracije in notranja varnost, ki jih portugalsko predsedstvo intenzivno vodi. Dotaknila pa se bosta tudi priprav na slovensko predsedovanje na področju notranjih zadev.

Vir: Gov.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine