-0.5 C
Ljubljana
petek, 28 januarja, 2022

Migrantska kriza v BiH vse hujša, starši iz strahu pred migranti ne pustijo otrok samih v šolo

Nezadovoljstvo z migranti v Bosni in Hercegovini narašča iz dneva v dan. Državljani niso zadovoljni z obnašanjem migrantov, ki se požvižgajo na zakone, vdirajo na tujo posest ter pretepajo lokalne prebivalce.

 

Policija BiH je zabeležila dva incidenta, ki sta se v zadnjih dneh zgodila blizu Mostarja. Po poročanju bosanske izpostave Večernjega lista je v prvem primeru šlo za prometno nesrečo, v katero so bili vpleteni trije migranti. Voznik avtomobila je stopil ven iz avtomobila, da bi se prepričal, kaj se je zgodilo, ko so ga napadli trije migranti.

V strahu za svoje življenje je pobegnil, nedolgo zatem pa je policija našla zapuščeni avtomobil, v katerem so bili ključi.

70 migrantov pobegnilo
Do drugega incidenta je prišlo med vikendom, ko je policija ob cesti opazila tri neznane osebe. S kasnejšo kontrolo so ugotovili, da gre za 19-letnega Adama Kadrwrzma iz Libije in 33-letna Yousefa Arifa ter Hakiba Benurija iz Pakistana. Še isto noč so bili vrnjeni nazaj v migrantsko taborišče, a jim stražar ni dovolil vstopa v IPC Salakovac, saj je po pravilih vstop možen samo do 22. ure.

“To je dokaz, kako se pravila ne spoštujejo, kako državna raven oblasti, ki je poslala migrante iz Sarajeva v Hercegovino, o njih sploh ne razmišlja”, poleg tega pa razlog za skrb zbujajo tudi informacije, da oblasti ne vedo, kje se trenutno nahaja kar 70 ljudi, ki so prišli v migrantsko taborišče Salakovac, pišejo na bosanskem spletnem portalu Dnevnik.

Problem, ki je združil narode v BiH
Meščani iz Bijeloga Polja pri Mostarju so zaradi skrbi že podpisali peticijo, ki je združila tako Hrvate kot Bošnjake, ki živijo na tem območju. “Neznane osebe se motajo okoli naših hiš, vstopajo na našo posest. Ne počutimo se varne, otroke ne puščamo iz hiše in ne smejo več iti sami v šolo. Od institucij zahtevamo, da omejijo gibanje migrantov na podlagi 118. člena zakona o azilantih.”

Stanje naj bi po besedah meščanov postalo nevzdržno. S tem se strinja tudi mostarski župan Ljubo Bešlić. “Jaz kot župan nisem nikoli dobil dokumenta o migrantih v Mostarju, postavlja se vprašanje, kako so te odločitve sploh sprejete.” Mostarski župan je zaradi tega v svojem nastopu na televiziji N1 bosanskohercegovskega ministra za varnost Dragana Mektića obtožil, da ne spoštuje Ustave BiH, ki zagotavlja avtoriteto na področju varnosti znotraj posameznih županij ravno županijam.

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine