6.6 C
Ljubljana
nedelja, 17 oktobra, 2021

Migrantov čedalje več, policisti lovijo predvsem tihotapce

Prejšnji teden so policisti in kriminalisti PU Koper obravnavali tri primere kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

 

V torek, 10. 7. 2018, je policijska patrulja PP Koper v Hrastovljah zaustavila terensko vozilo bosanskih registrskih številk, ki ga je vozil državljan Hrvaške in Srbije. Poleg njega je bil v vozilu še državljan Irana, za katerega je bilo ugotovljeno, da ne izpolnjuje zakonskih pogojev za vstop v Slovenijo. Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja je bila državljanu Hrvaške in Srbije odvzeta prostost, naslednji dan je bil s kazensko ovadbo pripeljan pred Preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Kopru, ki je na predlog tožilstva ODT Koper zanj odredil pripor.

V petek, 13. 7. 2018, so ilirskobistriški policisti na cesti za tunel Veliko Brdo zaustavili terensko vozilo, registrskega območja Danske, katerega je vozil državljan Hrvaške. V vozilu so bili še 3 državljani Turčije in 7 državljanov Irana, za katere je bilo ugotovljeno, da ne izpolnjujejo zakonskih pogojev za vstop v Slovenijo. Državljanu Hrvaške je bila odvzeta prostost, naslednji dan pa je bil s kazensko ovadbo pripeljan pred Preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Kopru, ki je zanj odredil pripor.

V soboto, 14. 7. 2018, pa so policisti PP Ilirska Bistrica na cesti v naselju Koseze zaustavili osebno vozilo, registrskega območja Italije, ki ga je vozila državljanka Romunije z urejenim začasnim bivanjem v Italiji. Poleg nje sta bila v vozilu prijeta še 2 državljana Albanije, za katera je bilo ugotovljeno, da ne izpolnjujeta zakonskih pogojev za vstop v Slovenijo, prav tako pa imata oba izrečen ukrep Prepovedi vstopa v schengensko območje zaradi storitve kaznivega dejanja. Državljanki Romunije je bila odvzeta prostost. Po usmeritvah okrožne državne tožilke iz ODT Koper bo zanjo podana kazenska ovadba po redni poti.

Na območju PU Koper so v letu 2018 obravnavali 52 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje (leto prej 25), na območju celotne države pa so zaradi enakih kaznivih dejanj letos podali 75 kazenskih ovadb. Do 9. julija letos so kriminalisti in policisti koprske policijske uprave na zaslišanje k preiskovalnim sodnikom koprskega okrožnega sodišča pripeljali 22 osumljencev, za 19 je bil odrejen pripor. V nekaj primerih so kazniva dejanja storilci izvršili samostojno, v večini kaznivih dejanj pa so v ozadju kriminalne združbe, ki organizirajo prehode migrantov na celotni trasi od Turčije preko Srbije oz. BiH in preko Hrvaške.

Zadnje novice

Sorodne vsebine