8.2 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Migranti v Veliki Kladuši spijo kar v džamijah

Po Veliki Kladuši se v zadnjem času nahaja večje število migrantov, ki se v Bosni in Hercegovini ustavljajo na poti proti Zahodni Evropi. Po navedbah bosanskih časopisov se zatekajo kar v lokalne džamije, kjer si nabirajo moči za nadaljevanje poti v ciljno državo, v kateri se nadejajo uživanja na račun davkoplačevalskega denarja. 

V mestni džamiji se je zbralo tudi do dvajset migrantov in glede na to, da je vreme vedno toplejše, se njihovo število temu primerno tudi povečuje.

Preden so migranti pričeli prihajati, so prebivalci mesta mislili, da gre le za tujce, ki si mesto ogledujejo kot turisti. Ko pa se je številka teh pričela iz dneva v dan povečevati, jim je postalo jasno, da gre za migrante. Ti so se najbolj številčno zatekali v džamijo v času, ko je padal sneg. Lokalne oblasti jim vstopa tedaj niso prepovedale iz humanitarnih razlogov, saj so bili povsem premočeni.

Kakorkoli, zaskrbljujoče je, da se povečuje število migrantov, ki iščejo zatočišče, saj so nastanitvene kapacitete omejene. To se je še posebej pokazalo v času, ko so pritisnile nizke temperature, saj je postalo jasno, da je migracije težko obvladovati, ob tem pa so mnogi pričeli opozarjati, da ni naloga Bosne in Hercegovine, da skrbi za njihove nastanitve.

Alžirci kot ciljno državo pogosto izberejo Francijo
Kemal iz Alžirije, ki se je napotil v smer Francije, je povedal, da se številni Alžirci in Maročani odločijo za Francijo, ker imajo tam člane svoje družine ali pa prijatelje. Glede Bosne in Hercegovine je povedal, da se je tam počutil sprejetega, saj so ljudje prijazni. “Celo policisti so korektni in so nas obravnavali kot ljudi. Na Hrvaškem je stvar povsem drugačna, saj so nas policisti tepli, vzeli pa so mi celo 30 evrov, ki sem jih imel pri sebi,” je povedal Kemal.

N. Ž./Nova24TV

Zadnje novice

Ste videli nesrečo?

Sorodne vsebine