14.5 C
Ljubljana
sreda, 12 junija, 2024

Migranti v Nemčiji zahtevajo drage zdravniške posege – proteze ali umetne kolke! Nemški zdravnik jih je poimenoval “medicinski turisti”

Nemški zdravnik se je odločil, da bo pustil svojo službo v tranzitnem centru za begunce na Bavarskem v Nemčiji, saj je pred leti zdravil ranjene begunce, zdaj ga pa le še nadlegujejo, kot jih je poimenoval, “medicinski turisti”, ki iščejo zastonj medicinske storitve. Veliko jih prosi za viagro ali drage zdravstvene storitve, kot je nov umetni kolk.

Tisti, ki bivajo v bavarskih tranzitnih centrih, ne hodijo na jezikovne tečaje niti ne smejo delati, upravičeni so do osnovne zdravstvene oskrbe. A to ne deluje več, pojasnjuje zdravnik, ki je delal v tranzitnem centru Deggendorf za prosilce za azil. “Ljudje, ki zdaj prihajajo, želijo viagro. Nekateri prosilci za azil zahtevajo novo protezo ali nov umetni kolk. Kar 50 odstotkov prosilcev zahteva takšne zdravstvene storitve.”

Pred leti je bila stvar drugačna, pravi zdravnik. Večina prosilcev za azil je prišla peš in prišli so z resnimi vojnimi poškodbami: “Zlomljene kosti, noge, polne šrapnela, otroci v eklektičnem stanju in shirani. Sedaj pa večina prosilcev za azil prihaja iz držav, kjer ni nevarnosti vojne in preganjanja.” Zdravnik je za Voice of Europe govoril tudi o incidentih, ki so se tam zgodili, ko so nekateri iz Azerbajdžana zelo agresivno zahtevali zdravljenje: “Če jim je bilo zdravljenje, ki so ga zahtevali, zavrnjeno, so nekateri postali celo agresivni, nek pacient je vrgel v enega od kolegov stol in dva dni kasneje mu je grozil z nožem.”

 Nemčija je namreč od leta 2015 sprejela več kot milijon prosilcev za azil, večina jih je še vedno brezposelna.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine