17 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Migranti so se skušali nasilno prebiti čez madžarsko mejo

Piše: A. S.

Množične migracije v Evropo se nadaljujejo. Že nekaj tednov je pod pritiskom predvsem južna meja Madžarske, države, ki je jasno rekla ne množičnim migracijam. Kljub temu želi veliko migrantov ravno na srbsko-madžarski meji vstopiti v Evropsko unijo. Zaradi tega je konec julija prišlo do incidenta med madžarskimi obmejnimi silami in migranti.

Ponoči 27. Julija je prišlo do incidenta, ko je 15 migrantov poskušalo nasilno vstopiti v Madžarsko iz Srbije. V incidentu su bili ranjeni štirje madžarski vojaki. Migranti so iz srbske strani napadli mejo in madžarske obmejne policiste s solzivcem, vendar pa so jih madžarski policisti in vojaki ustavili in obvladali.

Kasneje je za madžarski medij Magyar Hírlap o incidentu spregovoril izvedenec varnostne politike Centra za temeljne pravice József Horváth, ki je poudaril, da je bil napad pokazatelj tega, da je madžarska meja dobro varovana. Ob tem je poudaril tudi to, da so bili skoraj vsi migranti, ki so se hoteli prebiti čez mejo, mladi odrastli moški dobrega zdravja, ki so menili, da imajo pravico uporabiti silo. Horváth domneva, da so migranti verjeli, da bodo z agresivnim obnašanjem dosegli umik policistov in vojakov, in preboj čez mejo. Vendar pa so madžarski policisti in vojaki v nepričakovani in nevarni situaciji ravnali dobro, saj so odbili napad in aretirali migrante.

Zadnje novice

Sorodne vsebine