14.5 C
Ljubljana
sreda, 12 junija, 2024

Migranti so se po urah čakanja umaknili s prehoda Maljevac. Vprašanje časa je, kdaj se bo takšna situacija ponovila.

Po več kot osmih urah čakanja na mejnem prehodu Maljevac so se migranti umaknili in se vrnili v kamp, v center Velike Kladuše.

Tako se je končala igra mačke z mišjo ali bolje preizkus živcev med okoli 200 migranti ter bosansko ter hrvaško policijo.

Vse se je začelo okoli 11. ure, ko so številni migranti v koloni peš prišli iz bližnjega migrantskega kampa in najprej ovirali promet skozi Veliko Kladušo, nato pa so se ustavili 70 metrov pred hrvaško mejo. Ustavila jih je bosanska policija s pomočjo hrvaških kolegov in ves dan držala živi zid, da migranti ne bi šli naprej. S helikopterjem, ki je preletaval mejo, so prišle tudi številne interventne skupine obeh policij.

Največji del skupine migrantov, ki so hoteli čez mejo, so bili mladi moški, nekaj je bilo tudi žensk in otrok. Migranti so zmetali nekaj kamenja v bosanske in deloma hrvaške policiste. Pozno popoldne se je skupina čakajočih migrantov že prepolovila, zvečer okoli 20. ure pa so se razšli še zadnji. Kot je bilo opaženo, so nekateri naredili šotore kar ob cesti v bližini hrvaške meje.

Poveljnik PU Karlovac Josip Ćelić, je zagotovil, da migrantov ne bodo spuščali naprej in da so pripravljeni, ne glede na število migrantov.

Migrantov pa je v Veliki Kladuši iz dneva v dan več, prebivalci Kladuše pa so vse bolj zaskrbljeni, zlasti po tem, ko so se migranti med seboj stepli in je zapel nož, pri čemer je umrl Maročan. Neuradno so se razširile govorice, da bodo migrante selili v prazne hale agrokomerca pa tudi v druge kraje v BiH, a nobena rešitev ni gotova.

Nekateri celo menijo, da je šlo pri vsem skupaj za »finto« in da so na drugih nezavarovanih delih meje med BiH in Hrvaško migranti brezskrbno prečkali mejo, saj je bila večina hrvaških in bosanskih policijskih sil na mejnem prehodu Maljevac.

Vsekakor pa je res, da je pred Karlovačko županijo in drugimi obmejnimi hrvaškimi kraji vroče poletje, saj bo takšnih incidentov z migranti, katerih število skokovito narašča, iz dneva v dan več.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine